Снимка: Reuters, архив
fallback

При храненето също има мода и модни тенденции, потвърди диетологът Донка Байкова пред Bulgaria ON AIR. Тя посъветва да не мислим за диети, а за баланс и да хапват спрямо биологичния си часовник, а не емоционалния.

"Да, има мода и има модни тенденции, като във всичко - като при дрехите, във външния ни вид, но има и някои моменти, които ни връщат към природата, към "нашенския" модел на хранене, към регионалните храни и напитки, с които организмът на българина е свързан, тъй като през годините има изградени ензимни системи за доброто им усвояване, храносмилане, за доброто самочувствие и тонус", обясни Байкова.

Диетоложката коментира тенденциите при храненето за 2017 г. По думите й месото ще бъде повече като гарнитура към зеленчуците и салатите, в малки порции.

"Тоест вече не е толкова модерно "веганското", "вегетарианството" и едно модно течение "не, моля, аз не ям месо", а сега е "ако ям месо, то е в малки количества - защо да не го ям, мозъкът има нужда от него, мускулната система", но без да се прекалява", посочи Байкова.

На второ място се наблюдава "завръщане" към киселото мляко и млечно киселите продукти, напитки, айрян, добави Байкова. По думите й на трето място са регионалните зелени зеленчуци - киселец, лапад, коприва. Има присъствие на зърнените храни, добави тя.

"Тенденцията е да не мислим какво ядем, да се обърнем към себе си и апетитът определя храненето ни като модел на личността. Връщаме се към едно персонализирано и индивидуално хранене. Това означава, че производителите започват да се съобразяват с нас - тоест избират такива семена в хляба ни, които да са по-бедни на глутен, избират по-качествени рецептурни съставки на храните без ГМО, защото ние такива предпочитаме", коментира още Байкова.

Диетоложката сподели, че много й харесва и завръщането на тенденцията на бавното хранене, както и към топлите храни, към супата. Тя коментира още, че пет дни в седмицата човек може да си позволява каквото му се яде, но е хубаво в менюто му да има поне два пъти седмично изцяло постни храни.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Месояден

преди 7 години

Аман от диети и вегански моди. Аз ям месо 2-3 пъти на ден всеки ден и съм в чудесно здраве. Просто не прекалявам с количествата и се движа активно. Излиза ми в пъти по-евтино от био и еко продуктите, които в много случаи са менте.

6

Анонимен

преди 7 години

До зорко окоВече правят шницели от човешки екстременти след химическа обработка, изглеждат апетитно и са диетични, ако го видиш не само ще се ослюнчиш, но и ще се подмокриш, ще ти потече мъзгата.

5

зорко око

преди 7 години

Малииииии, ослюних се като погледнах снимката с крехко беконче.А веганите нека си мислят, че се хранят здравословно.

fallback