Снимка: flickr

Над 150 произволно избрани електромера на битови клиенти са проверили съвместни екипи на Министерството на енергетиката и КЕВР.

При проверките не е установено надписване на количества използвана електроенергия, както и повредени електромери или такива без метрологична проверка. На няколко електромера е констатирана разлика във времето за превключване между дневна и нощна тарифа до 20 минути спрямо реалното време. Навсякъде е спазен нормативно определеният 31-дневен срок за отчитане, съобщиха от енергийното министерство.

За да се избегне допускането на грешки, трите електроразпределителни дружества контролират процеса на отчитане както на място, така и софтуерно. При възникване на съмнения за нереален отчет, компаниите са в готовност да извършат допълнителни проверки.

Съвместните екипи извършиха проверки в електроразпределителните дружества в периода 18-20 януари. От началото на януари 2017 г. поради усложнената зимна метеорологична обстановка и ниските температури в страната бе регистрирано рекордно за последните 20 г. потребление на електрическа енергия.

Проверките се извършват, за да бъде гарантирана надеждността на електроснабдяването при зимни условия и спазването на правилата за отчитане и фактуриране на електроенергията.

На място е извършена фактическа и документална проверка на складовите наличности във всички въглищни централи в страната. Към 6-ти януари складовете на всички въглищни централи са били запълнени на 100%, съгласно изискванията.

От 7-ми януари поради трайно ниските температури е активиран студеният резерв. Увеличеното производство на електрическа енергия е наложило да бъдат използвани и определено количество от запасите на въглища на склад.

Ниските температури и влошената метеорологична обстановка са създали временно затруднение с ритмичното доставяне на въглища от маришкия басейн. Установено е, че в периода 07.01.2017 г. – 20.01.2017 г. в централите ТЕЦ "Марица Изток" 2, ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3" – Димитровград складовите наличности на въглища са намалели. Съгласно договорите на централите с ЕСО за поддържане на студен резерв ще бъдат наложени предвидените финансови санкции.

Проверката е установила, че от 20-ти януари до настоящия момент включително доставките на въглища са ритмични и запасите от горива в складовете на централите се възстановяват до нормативно определените количества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase