Снимка: Булфото, архив
fallback

Наглостта на ало измамниците стигна дотам, че дори са използвали името на един свещеник, за да се опитат да измъкнат пари.

Един от мошениците, се обадил на шефа на НИМ проф. Божидар Димитров, представил се за отец Никанор и поискал от него пари за пътни разноски на двама работници, които трябвало да се грижат за биволите в Гигинския манастир.

Проф. Димитров върнал обаждането на отец Никанор и искал да закара работниците сам, а не да даде пари за път.

"Звъни ми професорът и казва: "Хайде, ще вършим ли работа?", той просто искал да ми помогне и се оказа, че и аз съм в схемата на това много широко разпространено престъпление",  призна монахът пред Нова телевизия.

Ало измамници се се обаждали от негово име и на други свещеници, а последният, който ги е хванал е кметът на Бистрица, който бил приятел на отец Никанор.

"Искали са по 50 – 100 лева", обясни монахът. Според него всеки свещеник трябва да поговори с възрастните хора от региона си и да изостри вниманието им към телефонните измами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

До 1 Карастоян

преди 7 години

Отвори си зъркелите и виж сега какво се плаща!30 лева от 60-те години на миналия век, отговарят на сегашни примерно 600 лева, ако не и повече. Сегашната средна заплата от примерно 700 лева, отговаря на около 35 лева от преди 50 години. Съотношението 1:20 горе-долу реално отразява нещата.

4

До 1 Кара ....

преди 7 години

Добре си живееха тогава по селата, за разлика от сега. Е, в града винаги си е било по-добре, но това е друга тема. През 1952 година - средната заплата за България е 53,90 лева (по курса след паричната реформа от 1962 г.). Минималната заплата чак през 1966 година става 55 лева, така че и в ТКЗС заплащането не е било много различно от това в България.

3

Анонимен

преди 7 години

До До 1 карастоянНа кого са се плащали по 2 000 лв, за да може човек да работи? Някакъв подкуп с цел назначаване ли имаш предвид или просто си правиш майтап?От възрастни роднини знам, че през 50-те години на 20-и век в ТКЗС, за един трудоден са се плащали стотинки. Цените на стоките са били ниски, но въпреки всичко заплащането в ТКЗС е било крайно недостатъчно и хората са разчитали на това, което успеят да произведат в лично стопанство в двора си.Също така са покрадвали и от блоковете на ТКЗС

fallback