Снимка: архив, БулФото

Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев в Софийския градски съд, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Още по темата

Ненчев е обвинен в престъпление по служба, извършено при условията на продължавано престъпление, с две отделни деяния, осъществяващи поотделно състава на едно и също престъпление.

Според прокуратурата от престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е квалифициран като особено тежък.

Според събраните от държавното обвинение данни, за времето от 05.05.2015 г. до 09.09.2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната, Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно-въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

На 26.04.2015 г. между Министерство на отбраната (МО) и АО "РСК МИГ" са били подписани два договора за удължаване на ресурса на два двигателя и ремонт на два двигателя и кутия за самолетен агрегат за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.)

Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова, да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО "РСК МИГ".

Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

В периода от 07.11.2014 г. до 29.03.2016 г. Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на закона не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не осигурил авиационната безопасност и летателната им годност.

От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е нальотът на пилоти от ВВС на 33 часа за една година при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти поради разтренираност.

Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Предстои СГС да насрочи разглеждането на делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase