Снимка: Reuters, архив

Институциите нехаят за проблем с психично болен младеж, сигнализира неговата майка Запрянка Балабанова пред БНР.

Още по темата

Нейният живот се е превърнал в кошмар, защото е тормозена непрекъснато от болния й син.

В рамките на 4 години синът на Балабанова лежи в психиатрия през три месеца за по няколко седмици. Бил е настаняван в психиатрия дори с полиция.

След това отново се връща вкъщи, където продължава да тормози майка си. Той чупи всичко, което попада в ръцете му, буйства, пали. Задържат го в психиатрия, но ефект от лечението няма.

Лекарите са обяснили на майката, че повече не могат да се справят със сина й и тя трябва да търси институции, в които да го настани. Майката настоява болният й син да бъде настанен в специализиран дом или да му бъде приложено адекватно лечение.

Според д-р Цветеслава Гълъбова, която оглавява специализираната болница по психиатрия в Курило, проблемът е в това, че липсва системата, която да облекчи семействата на болните в грижата за тези пациенти.

"За съжаление ние все още не си поставяме за цел да излекуваме психично болния, защото това не е възможно, но е възможно със съвременните медикаменти и система за подпомагане на близките на психично болните, те да водят един много различен от този начин на живот, да не ги чувстват като тегоба и да бъдат пълноценни", коментира тя.

Д-р Гълъбова смята, че именно заради липсата на такава система води до това противопоставяне на едните срещу другите, на създаването на обществените настроения срещу пациентите на психиатриите.

"Те не са изроди, не са престъпници, а имат нужда от грижа и внимание. Семействата на болните са оставени сами на себе си да се справят кой, както и докъдето може. И ето - стига се до това да се казва "Искам да го приберат". Използва се една терминология, която е обидна и унижаваща достойнството на тези хора. В крайна сметка те не са виновни, че са се разболели", каза тя.

Според нея вината проблемът идва и от това, че психиатрите не са били достатъчно настоятелни, за да стана факт психиатричната реформа.

"Психиатричната реформа като част от общата реформа в здравеопазването за съжаление изобщо не се случи, особено в частта болнична психиатрия. В болничната психиатрия нещата са в пълен хаос", обобщи д-р Гълъбова.

Все още няма единен регистър на психично болните.

"Регистърът сам по себе си няма по-добре да лекува болните, но ще осигури данни за планиране на разходите в тази сфера на здравеопазването", подчерта Цветеслава Гълъбова.

Тежките и финансовоемки психиатрични заболявания имат стабилен, твърд процент на заболеваемост и лекарите могат да предвидят всяка година колко новозаболели могат да очакват, смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase