Снимка: архив Булфото
fallback

Всеки човек има право на живот и не може съдиите на ВКС да се опитват да вменят на пешеходеца вина за това, че той решава да пресече на място, което е регламентирано за това, коментира Нели Петрова, депутат от ГЕРБ и майка на загиналата на пешеходна пътека Лора.

Oще по темата

Тя каза, че вчера са внесли на транспортна комисия предложението в чл. 113, с което правят промяна като заличават текста, че пешеходецът трябва да съобразява и да измерва скоростта на автомобила.

"Решението, че ако убиеш човек на пешеходна пътека, той също е виновен за това, че е пресякъл на пешеходна пътека е нелогично със законите на живота. Не може човек да преценява скоростта на автомобила, това е абсурд, който те се опитаха да вменят на всички нас", настоя тя пред bTV.

В чл. 114 има вменени задължения на пешеходецът. Той трябва да погледне дали идва автомобил, но не да прецени неговата скорост. Ако водачът кара със скорост до 50 км. в час, няма да настъпи смърт на пътя, защото той има време да реагира, каза още депутатът.

Нели Петрова обясни, че промяната, която са предложили е, ако настъпи ПТП, когато пешеходецът е спазил своите задължения, ако и е доказано, че водачът е нарушил правилата – пешеходецът няма вина, а нарушителят носи своята пълна отговорност.

"За мен всичко това, което се случва, опира накрая до застрахователите. Там е ключът към целия проблем. Защото, когато един човек е съпричинител, нещата стават коренно различни. Човешкият живот няма цена, това са кървави пари и благодаря на колегите, които подкрепиха това предложение", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

Анонимен

преди 7 години

До ВикторДано не "отнесеш" майка си или детето си "в рамките на спирачния път". Със сигурност от това, че си бил в "рамките на спирачния път" ще ти е много леко, ако убиеш. Колко тъn и безразсъден може да е човек! Затова ежегодно шофьорите трябва да минават на психо и поведенчески тест. Такива като Виктор да бъдат спирани от движение, не колите им, "викторовците" да бъдат спирани. Това са деформирани хора, съзнателно безотговорни, готови да убиват, защото имат оправдание, представете си!.

112

около тепетата

преди 7 години

Според сега действащият ЗДвП: "Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре." Никъде не пише от какъв тип трябва да е пътеката. В раздел XXII не пише кога и при какви обстоятелства водача на нерелсово ППС, което не е със специален режим на движение може да отнема предимство и или да блъска пешеходец!

111

До 126

преди 7 години

Ама ти верно не знаеш базисни неща. Вземи прочети закона и правилника за прилагането му. Това може да ти спести някоя голяма присъда за прегазването на човек на пешеходна пътека. Дотогава най-добре спри да шофираш!

fallback