Снимка: архив, БулФото

България е ограничила износа на ток като реципрочна мярка на решения, взети от съседни страни.

"Спирането на износа ни води до верижна реакция на дисбаланси и в съседните държави. Гърция и Румъния обаче ограничиха износа във връзка с тежката зимна обстановка и това налага реципрочната мярка“, уточни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред Investor.bg.

Той обясни, че на този етап няма аварии с производствените мощности и системата се справя добре.

От 30 години не е имало такова съчетание на неблагоприятни за енергийната система фактори - много ниски температури за относително дълъг период от време. Това коментира още председателят на КЕВР пред депутатите от комисията, която наблюдава дейността на енергийния регулатор.

При това положение са били включени всички мощности в студен резерв. Имало е обаче някои затруднения - замръзването на въглищата в складовото стопанство на ТЕЦ "Бобов дол", както и ледоходът по р. Дунав, който е пречил на нормалната работа на ТЕЦ Русе.

Допълнителните мерки, които са предприети от властите, са били намаляване на доставките на електроенергия на енергийната борса от страна на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток" 2 - с по 50 мегавата, а по-късно е бил ограничен и износът.

Причината отделни населени места да останат без захранване е всъщност блокираната пътна инфраструктура, която не е позволила аварийните екипи на компаниите да достигнат до авариралите съоръжения.

Предстои повишаване на температурите, което обаче също крие рискове от аварии.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase