Снимка: Reuters, архив

Снегът може да се окаже помощно средство при лошите зимни условия. "Когато автомобилът тръгне да се спуска по продължителен наклон, който е със заледен участък, много е трудно неговото спиране, ако той не е екипиран с вериги.

Затова шофьорите трябва да насочат автомобила към някоя преспа, защото снегът обира най-бързо кинетичната енергия и щетите по автомобила и пътниците са възможно най-малки", посъветва автомобилният състезател Румен Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Дунев коментира идващата екстремна зимната обстановка и даде съвети как да оборудват автомобила си най-добре. Според него най-важното е сцеплението на автомобила и екипирането му със зимни гуми.

Още по темата

"Желателно е гумите, които слагаме, да са нови, с достатъчно дебел грайфер, каучукът да е мек. Не всеки път, когато монтираме гуми втора употреба, е добро решение. В повечето случаи то е просто успокоение за шофьорите", смята автомобилният състезател.

Автомобилният състезател подчерта важността да се монтират текстилни вериги. Той ги препоръча, защото те са по-леки и по-лесни за монтаж.

"Все още има шофьори, които не могат да си позволят зимни гуми, а органите нямат правото да ги санкционират, ако са с летни. Тежките задръствания по празници идват от такива шофьори, които са неподготвени", допълни Дунев, като отчете липсата на точка в закона, която да задължава шофьорите да се движат със зимни гуми по време на снежния сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase