Снимка: Булфото

Сняг, сериозно застудяване и леден капан в следващите дни. Това очаква България според прогнозата на синоптиците. И за да не се повторят драмите от 30 декември, когато стотици българи останаха блокирани за часове в снега, институциите взеха редица превантивни мерки.

Още по темата
Още от сряда вечер започна обработката на магистралите и първокласните пътища срещу заледяване. Това решение беше взето след заседание на кризисния щаб, свикан в МВР заради очакваните лоши атмосферни условия у нас.

От АПИ обясниха, че на 650 места в страната ще бъдат разположени около 3000 почистващи машини. В готовност при нужда са и роторни снегорини.

Според синоптиците се очаква интензивно снегонавяване, особено в Северна България, където снегът може да достигне и до метър. В тези случаи и при видимост под 10 метра ще бъдат затворени пътища, затова основният призив на институциите е да не се пътува в Североизточна България.

Със заповед на премиера Бойко Борисов е организиран национален щаб в МВР за организиране на работата по справяне с очакваното развитие на метеорологичната обстановка и обилните валежи. Щабът ще работи непрекъснато в следващите дни, като ще има поне 2 или 3 заседания през деня.

Готовност за действията при кризисна ситуация имат и от земеделското и здравното министерство. В много труднодостъпни, планински или отдалечени от големите градове райони, е организирано и предварително хоспитализиране на пациенти на хемодиализа и на бременни жени, чиито термин за раждане наближава.

За днес, 5 януари, жълт код за опасни явления е обявен за цяла Западна Бълария, където се очакват обилен снеговалеж и поледици. Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, София, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Пловдив.

От НИМХ предупреждават, че се очаква да се образува снежна покривка около 10-15 см. През нощта срещу петък, 6 януари, валежите ще се усилят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase