Снимка: Bulgaria On Air

Първият паметник на Антарктида ще бъде издигнат след по-малко от месец. И ще е български. Двуметровият монумент е посветен на кирилицата и нейната световна значимост.

Паметникът на ледения континент е съвместна идея на българи и монголци. Монголското участие не бива да ви изненадва, тъй като монголците са един от неславянските народи, който пише на кирилица. Авторът е Младен Станев – председател на българо-монголското дружество. Монументът е изработен за по-малко от месец, изцяло финансиран с частни дарения.

Върху буквата "Ж" са гравирани и три икони – на Кирил, Методий и Климент Охридски. Другият интересен елемент са капсулите с пръст от България.

Монументът е изработен от хром-никел и месинг, за да издържи на тежките условия на Антарктида. Ще бъде монтиран в средата на февруари, близо до българската база на оостров Ливингстън по време на 25-та юбилейна експедиция.

До 15 януари може да бъде разгледан във фоайето на Софийския университет. След това потегля на дългия път към Антарктида. Вижте репортажа по темата на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase