Снимка: Олег Попов/Dnes.bg
fallback

Премиерът в оставка Бойко Борисов нареди следене на ТИР-овете във връзка с прогнозите за силен студ и поиска "безобразията" по пътищата, предизвикани от камионите, да престанат.

Oще по темата

По думите му не може да бъде казано на хората да не пътуват.

"Затова имайте пълна готовност – за тези, които са неразумни и тръгнат в такова време - да имаме готовност съответно да им се окаже помощ", допълва Борисов на редовното заседание на МС днес, според стенограмата.

По празниците именно тежките камиони предизвикаха хаос и задръстване в Бургаско в разразилата се буря.

Премиерът призовава министрите, участващи в сформирания с негова заповед Национален щаб по повод прогнозите за предстоящи обилни снеговалежи и силни ветрове, да работят изключително активно.

"Специално ДАИ искам да присъства навсякъде, да следят ТИР-овете, защото тези безобразия трябва да престанат.  Московски да се свърже с превозвачите, да ги предупреди изрично и във всички екипи да се вкарат и ДАИ. Така че, това безобразие искам да го няма следващите дни. На място: областни дирекции, пожарни, пътнопочистваща техника – всичко, което Бъчварова е подготвила, и днес когато се видите, го изговорете отново, така че всеки да си знае мястото. И предупреждавайте", заръчва той.

Борисов допълва, че от хората "не се оценява, че природата е по-силна от нас и след това настава този хаос". Той нарежда на военния министър Николай Ненчев и армията да има пълна готовност да оказва помощ с тежките машини.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която е ръководител на Щаба, информира премиера за предприетите от ведомствата превантивни мерки. "Всяко едно министерство е задействало мерките. Възложили сме на нашите директори заедно с областните управители и кметовете на общини да подготвят местните щабове и кризисните центрове да бъдат в готовност, ако се наложи евакуация на хора, да могат да ги настанят", разяснява Бъчварова.

Транспортният министър Ивайло Московски допълва, че е имал среща сутринта с представители на мобилните оператори. "Всички клетки, всички станции днес още ще бъдат проверени батериите и ще бъдат заредени агрегатите с дизелово гориво, където няма, с добавки, за да не замръзва. Така че ще се опитаме да обезпечим", обяснява той.

По време на заседанието става ясно, че с два дни се удължава ваканцията за учениците в цялата страна поради влошената епидемиологична обстановка.

"Фактически четвъртък и петък, събота и неделя са почивни дни. След това ще решаваме дали трябва да се продължи още", коментира Борисов.

Премиерът напомня, че прогнозата за следващите дни е за минус 22 градуса и снеговалеж.

"Все пак обръщаме се към хората, че при такива минусови температури и нашата техника може да аварира, така че докато мине бурята поне…, само в краен случай да се предприемат пътувания", призовава в заключение Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Анонимен

преди 7 години

Ех,тоя Борисов,бе.ДАИ до всеки ТИР,полицай във всяко село.Колко ли още благинки ще ни обещае следващите две седмици.Да се смееш ли,да плачеш ли.

92

ognyanz

преди 7 години

Тир - милиционер - Тир - милиционер. Ние сме на всеки километър, и така до края на света.

91

Мен

преди 7 години

Тоя има ли мозък ????

fallback