Снимка: архив, Булфото
fallback

Държавата спря детските надбавки на 191 майки, станали млади баби, показват данни на Агенция за социално подпомагане (АСП).

От миналата година месечните помощи за деца не се отпускат на родителите на непълнолетни родилки, пише "Монитор".

Oще по темата

Това е една от мерките, които правителството прие с цел да ограничи феномена "деца раждат деца".

Така в момента, в който момиче под 18 г. стане майка, социалните спират детските надбавки, които родителите му получават.

"В много от случаите надбавките се спират много по-рано, защото децата спират да ходят на училище веднага щом се омъжат", обясниха социални служители.

Статистика за ранните бракове няма, но според социалните всяка година около 800 момичета стават майки, преди да навършат пълнолетие. Най-много невръстни родилки има в Сливен, Пловдив и Бургас.

От миналата година майките под 18 г. получават детски надбавки под формата на ваучери за детски стоки вместо пари на ръка. По данни на АСП средномесечно 2724 непълнолетни родилки получават бон за памперси, ясла или учебници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Странна наивност

преди 7 години

не им дават пари на ръка.Но след като вземат срещу ваучерите детски стоки, те ги продават. И ето ти пари на ръка!И още - защо са й памперси на малката ромка? Какво ще прави тя в свободното си време? Ще скита, ще диша лепило? Затова е по-добре да пере пелени на ръка, а това, което й се полага сега за памперси, да се дава след време за учебни помагала. В края на всяка учебна година - тест за ромчета, получаващи ваучери. Ако няма знания, родителите да платят получените с ваучер помагала!

25

Анонимен

преди 7 години

До БХККва е пък тая фондация "Америка за България"?! Цяла Америка ли дава пари за тия ... тни. А ако САЩ са анексирали името на континента за да крият подмолните си дейности за разлагане на българското население по този начин, то е друг въпрос, то е стар техен стил, да завладяват чуждото, да се крият, и после да идват да прибират печалбата..

24

Анонимен

преди 7 години

Не само че не трябва да им се дават помощи за раждане ио отглеждане на дете, но трябва да плащат глоба. А по-възрастните бащи - в затвора, за сексуална експлоатация и измама. Стига вече българското общество е плащало за развъждането на повредени хора, извратеняци и престъпници. Да не говорим, че дете, родено от невръстни родители с нарушена психика, дори и на техните родители (иначе как биха разрешили това ненормално поведение), също ще е болно, т.е. ще плащаме за лечението му, а ние ще мрем.

fallback