Снимка: Костадин Георгиев

Животните, които бяха умъртвени от Агенцията по безопасност на храните, са били превозвани без да бъдат спазени изискванията в Закона за ветеринарномедицинска дейност. Това е станало с транспортно средство, което не е предназначено за това, без никакви документи и без идентификационна маркировка, съобщиха от БАБХ.

От агенцията посочват, че за нарушенията е предвидена глоба - от 300 до 500 лева.

Още по темата
Освен санкцията обаче законът предвиждал и конфискуване на животните и насочването им към кланица, но ако има гаранция за здравния им статус. Ако такава гаранция липсва - те се евтаназирали по хуманен начин, отчитат от Агенцията пред телевизия Bulgaria On Air.

Както Dnes.bg съобщи по-рано, четири 6-месечни коня бяха умъртвени заради липсата на документи, след като бяха конфискувани от Агенцията по безопасност на храните след проверка на пътя.

Няколко дни природозащитници са се опитвали да разберат какво ще се случи с животните и дали могат да бъдат спасени. Преди 10 дни природозащитници се обаждат на Боян Минков с молба да осинови четири коня - във видинското село Стакевци, където отглежда и други коне. Животните се продавали в Калофер във ферма за развъждане на породата "Каракачански коне":

При транспортирането им, край град Правец, полиция спира буса, издава акт на шофьора и конфискува животинките. Те са предадени на БАБХ.

Още за случая вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase