Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Българската хранителна банка /БХБ/ ще достави утре първите 2 тона храна на пострадалите от катастрофата на влакова композиция с цистерни в с. Хитрино, съобщиха от хранителната банка.

Това е първата от доставките, които БХБ ще прави за 110 най-тежко засегнати от трагедията домакинства /останали без дом или със силно разрушени домове/ поне веднъж месечно през зимата на 2016-2017 г. Списъкът на домакинствата, които ще бъдат подпомагани, е изготвен от община Хитрино.

Програмата се осъществява в партньорство със Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

Подпомагането за по-дълъг период е възможно, благодарение на дарените 10 тона консервирани храни от фирми-членове на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

"Програмата, която започваме в община Хитрино, е не само продължение на ежедневната ни и системна работа за спасяване на годна храна и предоставянето на подкрепа за нуждаещите се, но и израз на дългосрочен ангажимент", казва Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ.

Тя допълва, че целта на организацията не е да предоставя помощ на хората в нужда само докато ги споменават в новините, а да се погрижи те да имат сигурност, поне що се отнася до ежедневната им прехрана, докато възстановят напълно живота си.

Българската хранителна банка е готова да приема допълнителни дарения на хранителни продукти, ваучери за храна, както и целеви финансови дарения от частни и корпоративни дарители.

Организацията ще продължи да събира храни чрез директно договаряне с дарители от своята мрежа, като осигурява цялостната логистика за безопасното съхранение и доставка на пакетите до нуждаещите се хора. За подготовката на пакетите са мобилизирани корпоративни и индивидуални доброволци.

Всеки желаещ да подкрепи каузата с доброволчески труд или дарение може да се свърже с Българската хранителна банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase