Снимка: Reuters, архив

Поне 80 лева трябват за традиционния коледен обяд на четиричленно семейство, показа проучване на "Монитор”. От тях най-малко десетачка ще похарчим, за да облажим трапезата със свинско месо.

На празничните промоции по магазините свинското се продава от 5,99 лв./кг за бута до 7,29 за врат или каре. В зависимост от купеното количество, само за свинско ще ни отидат до 15 кинта. На трапезата за Рождеството обикновено слагаме на масата и студени месни мезета като луканка или суджук, които ще ни струват около петарка и други към десетина лева за сирене и кашкавал със същата цел. Още толкова трябва да дадем за салатата (туршия или от пресни домати и краставици). За картофите към месото ще ни трябват към 3 лв., за печеното зеле около 5 лв.

За червеното вино към свинското трябва да приготвим към 6-7 лв. за бутилка от 0,75 л, за да сме сигурни, че питието не е менте. Към 4-5 лв. е сметката за безалкохолните напитки, а любителите на концентрата ще трябва да предвидят 10-15 лв. за шише нашенска ракия или към 20 лв. за уиски. Ядките за любителите на шотландските питиета излизат към 5-6 лв, а за малък десерт трябва отделим поне още толкова. По-скъпият вариант за последното ястие като баклава или торта би ни струвал към 10 лв. Същите са разходите, ако решим да си направим и празнична баница по наш вкус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase