Снимка: Pixabay
fallback

С основна пенсия под 200 лева живеят 40,2% от пенсионерите, или 797 хил. души у нас. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър в оставка Зорница Русинова на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев и Антони Тренчев.

Към 31 декември 2016 година общият брой на пенсионерите в България е 2,18 млн. души.

От данните на социалното министерство е видно, че 18,8% от българските пенсионери получават основна пенсия до 250 лева, а до 300 лева е основната пенсия за 11,2% от пенсионерите у нас. 20,1% имат доходи от основна пенсия над 400 лева.

Социалният министър дава сведения и за доходите на пенсионерите като цяло – тоест не само от основната им пенсия, а и от допълнителните фондове и добавки. От тях е видно, че с до 200 лева живеят 22,5% от пенсионерите, или почти 492 хил. души. Между 200 и 250 лева получават 18,8% от българските пенсионери.

Над 400 лева пък получават 24,8% от пенсионерите.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

анонимен

преди 7 години

Трябва да е важно не колко години си работил, а какъв осигурителен доход имаш. На 1 и 2 -ра категория пенсиите са доста по-високи, защото 1 год. се смята за 2, 2 год. за 3.Мин. пенсия получават селскост. производители, осигуряващи се на 260 лв. и тези с 15 год. стаж. Пенсиите са ниски и трябва да се увеличат с еднакъв процент всички пенсии. На хората с ниски пенсии да се дават социални помощи, но само на тези, които отговарят на условията, а не на калпак. Инак младите няма да се осигуряват.

95

Анонимен

преди 7 години

55 ти защо не стана шапкар,да си клатиш краката и сега да взимаш голяма пенсия?Ооо ,ти си искал мнооого да работиш,или не искаше ред и дисциплина и не ти се жертваше спокойствието. .Интересно защо взимаш ниска пенсия като толкова си работил?.Аз съм учителка пенсионер края на миналата учебна година от София-работила съм по европейски проекти,ходила съм и на втора работа и съм се осигурявала и взимам с тези от учителския фонд 840 лева,работа му е майката,а не дрънкане.

94

ГУРБЕТЧИЯ

преди 7 години

ТРАГЕДИЯТА НЕ Е В НИСКИТЕ ПЕНСИИ! ТРАГЕДИЯТА Е ,ЧЕ ОТ 8 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ ,2 МИЛИОНА СА ЕМИГРИРАЛИ ,В БГ ОСТАВАТ 6 МИЛИОНА ОТ КОИТО НАД 2 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ ! ТОЕСТ 1/3 ОТ НАСЕЛЕНИЕТО! АКО ПРЕДПОЛОЖИМ ,ЧЕ ОКОЛО 2 МИЛИОНА СА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ ,ТО ЗНАЧИ ИМА 2 МИЛИОНА ДУШИ НА РАБОТОСПОСОБНА ВЪЗРАСТ ! КАТО ПРИСПАДНЕМ ОТ ТЯХ БЕЗРАБОТНИТЕ ОКОЛО 300 000 ДУШИ ЗНАЧИ 1,7 МЛН. РАБОТЕЩИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ ,ОТ КОИТО СЕ ОТДЪРЖАТ ПАРИ И ЗА САМИТЕ ТЯХ И ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ И ЗА ПЕНСИИТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ

fallback