Милена Милотинова. Снимка: Bulgaria On Air

България трябва да поиска от ЕС да бъде включена в квотата за връщане на афганстански граждани. За това настоя избраната за вицепрезидент Илиана Йотова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria On Air. Пред водещата Милена Милотинова евродепутатът обясни, че ЕС е договорил с Афганистан месечно да депортира 400 души обратно в Кабул.

"По 1000 евро се отпускат за доброволно връщане на афганистанци в страната им, за да не се минава по цялата процедура по искане на бежански статут и реекспулсиране", обясни в предаването евродепутатът Емил Радев.

С европейската помощ за бежанския натиск няма да се откриват нови бежански центрове, заяви още  Емил Радев. Той обясни, че помощта е точно 160 млн евро - 101 са получени, 59 остават за получаване. Съвсем малка част от тях ще отидат за затваряне и повишаване на сигурността в сегашните бежански центрове, както и за закупуване на фургони, ако има нова вълна към границата ни.

В отделно интервю за "Брюксел 1" Илиана Йотова обясни, че в писмото, което е получила от еврокомисаря, отговарящ за миграцията Димитрис Аврамопулос, ясно пише, че част от европейската помощ от 160 милиона евро за справяне с мигрантския проблем, ще отиде за откриването на нови центрове от отворен тип.

Избраната за вицепрезидент коментира още, че страната ни получава най-малко пари за опазване на границите на съюза. Причината е, че средствата се изчисляват на база 2011 година, когато мигрантският натиск към България е бил по-нисък.

Пред Милена Милотинова Йотова изрази притеснения, че американските и канадските визи за българите и румънците няма да бъдат отменени в близките години.

И още: Евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки с експертен коментар по горещите теми на Балканите - парламентарните избори в Македония, за изказването на сръбския министър на външните работи Ивица Дачич, че България бави членството на Сърбия в ЕС заради глава "Образование" и защо учебниците на български език за Западните покрайнини са само в 30 бройки тираж.

Още от 17.30 часа утре в "Брюксел 1“ по Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase