Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще ви разкажем историята на един бежанец от Сирия и на неговия син - първото дете, родено в лагера във Враждебна. Колко струва пътят на надеждата и къде е границата на отчаянието?

Семейството на Ибрахим Хасан и Зузан Расул пристига в България през август тази година. Бягат от Сирия, след като градът им е бомбардиран, а домовете им разрушени. Ибрахим се разделя с някои от близките си, завинаги.

"Миналата година брат ми, който е на 24 години, загина след като избухна бомба. Там почти всичко е разрушено", споделя Ибрахим пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Възрастните родители на Ибрахим остават в родния им град, защото не биха могли да издържат дългия преход пеша до Турция. Съпругата му Зузан обаче, поема пътя, въпреки че е бременна.

"Беше много трудно за мен. Първо ни излъгаха, че няма да се ходи, но се оказа, че трябва да вървим пеша 9 часа, за да стигнем до Турция", споделя тя.

В бежанския лагер във Враждебна, само 3 месеца след като са настанени, Ибрахим и Зузан посрещат първото си дете – Джан, който е и първото бебе родено в лагера, през последните 3 години. Не случайно избират името на детето си, Джан означава живот.

"Бъдещето не ни плаши. Ние мислим за бъдещето, не за миналото, искаме да живеем и затова нямаме страх", обяснява Ибрахим.

"Искаме да осигурим на Джан всичко необходимо, за да не преживява, това, което ние преживяваме", допълва Зузан.

Те ще останат в България, докато и едномесечният Джан получи статут на бежанец, а мечтата им е да заминат за Австрия, където да подредят живота си – Ибрахим да работи като ветеринарен лекар, какъвто е бил преди да напуснат Сирия, а Зузан да стане художник.

Целия разказ на семейството гледайте на 25 декември в предаването "Провокативно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase