Архив: Булфото
fallback

Тийнейджърите в България употребяват предимно марихуана и амфетамини от различните видове наркотици. Това коментира в Русе Стефан Бакалов, началник на отдел "Митническо разузнаване и разследване" при митница "Аерогара София".

Той бе лектор по време на обучението на русенски ученици на тема: "Превенция на риска от употребата на наркотици", организирано от агенцията "Митници" и сдружението "Детски пристан" в крайдунавския град.

Бакалов обясни, че в момента най-големият проблем при амфетамините е, че са прекалено много видове и изключително опасни, което води до "бързото убиване на деца".

"Още при първата употреба е възможно да настъпи летален край. През миналата година 140 деца в Европа са починали при първа употреба на нови синтетични наркотици", обясни Бакалов.

По думите му в Европа има около 3000 вида наркотични вещества, а в България са познати около 400 вида, като всяка седмица излиза нов вид наркотик. Преди 25 години е имало около 20-30 вида наркотични вещества.

При огромен интерес премина обучението, което се състоя в Доходното здание в Русе. В него се включиха ученици от седми до единайсети клас. Инициативата е първа по рода си в крайдунавския град и е част от образователната програма на агенцията "Митници".

Децата бяха запознати с видовете наркотични вещества, тяхното влияние и дългосрочно отражение върху човешкия организъм. Организирани бяха и различни демонстрации, сред които откриване на наркотици от митничарското куче Епси, допълва БТА.

Бакалов обясни, че немската овчарка е подарък от Агенцията за борба с наркотици на САЩ /ДЕА/. Кучето е обучено в България, като има повече от 50 случая на разкрити наркотични вещества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 7 години

Това е нищо вижте какво прави руското чудо дрогата Крокодил

30

Анонимен

преди 7 години

Долу някой Ви го е написал, мн художествени произведения, музика, изкуство, научни открития и философски прозрения са се родили след употребата на марихуана и въобще упойващи вещества, едни от най-добрите програмисти и хакери, и въобще ИТ специалисти също обичат да пушат трева, музиканти, артисти, Вие им се кефите, ама ако не бяха пушили сигурно нямаше да слушате тази хубава тяхна песен, или да ползвате тази функционален и добре работещ софтуер :D Хейтърите, засрамете се :D

29

Анонимен

преди 7 години

Мн ми е забавно да гледам как се филмирате за тревата, айде за амфетите е обяснимо, ама тревата е по-безвредна от алкохола и цигарите :D Вие тук вярвате, че е мн опасна дрога, след като я опиташ ставаш неконтролируем наркоман, жаден за трева и друго, който не може да има нормален живот, защото още със ставането и търси цигарата, а като цяло е толкова затъпял, че не може да върши елементарни задължения, камо ли да ходи на работа...ахха, няма такива филмари, пропагандата сериозни Ви е облъчила...

fallback