Снимка: Олег Попов / Dnes.bg
fallback

Щедро финансирани секти, религиозни организации подклаждат миграцията към Европа. Това казва арабистът Мадж Алгафари в интервю за "Труд".

"Става въпрос, че има нещо гнило. Нееднократно съм повдигал този въпрос. Кажете ми: едно афганистанче на 17-18 годинки откъде намира 10 000 евро, за да тръгне от родината си и да стигне до Германия?", пита Алгафари.

За да обясни ситуацията, Мадж Алгафари припомня случвалото се през 90-те години у нас. "Имаше през 90-те в България едни мисионери с черни костюми и бели ризи с едни табелчици на гърдите. Не се е съмнявам, че още ги има, може би не ги виждам толкова. Които идват, убеждават те в едни догми, промиват ти мозъка", казва експертът.

"С такива е пълно в момента в Афганистан. Това са секти, религиозни организации, които отчасти се финансират от конкретни държави, но предимно от платежоспособни хора, които имат конкретни интереси. Основният от които е отслабването на Европа", обяснява арабистът.

Според него става дума за саудитските шейхове, американските евагелистки пастори – все "хора", които боравят с неизчерпаемите финансови средства на "вярващите", за да проповядват "религията" в свой интерес.

Мадж Алгафари критикува начина, по който в България реагираме на мигрантската вълна.

"Истината е, че ние като държава не сме подготвени за такова нещо. Нямам политики как да предоставяме информация на хората у нас, как да ги запознаем с това, което се случва, как да им представим реалната истина кои хора заслужават убежище въобще да влизат в нашата страна. Всичко, което се прави в тази посока у нас, е пълен хаос", казва арабистът.

Според него в България "не правим разлика между сирийци, афганистанци, пакистанци" и причините им да търсят по-добър живот извън страните си.

"Лично също съм против някои сирийци да влизат на територията на България. Ако един мъж е изоставил семейството си в Турция, за да бяга към Европа, той няма място тук. Със семейството си, подгонен от ужасите на войната, в търсене на препитание и дом за децата си, може съвсем спокойно да е "добре дошъл", казва Мажд Алгафари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 7 години

До До циникСега остава да си отговориш на въпроса какво точно е прекъснало континуалността. И ще ти се изяснят много неща!

21

гордост

преди 7 години

Мили сънародници, впрегнете си страха, невежеството и омразата. Ще сътворим такъв силен реактор, че ще заслепим всички *** чужденци. Да разберат те що е то 'горд и достоен Българин'...

20

Shano

преди 7 години

Тез клонинги не разбраха ли,че са тука само за да вдигнат надморското равнище на Европа с труповете си.

fallback