Снимка: архив, БулФото
fallback

Приетият бюджет за 2017 година е единствено възможният към този момент, но със сигурност ще има актуализация в средата на годината. Това коментира пред журналистите във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Oще по темата
Според него бюджетът не е добър, но е по-добър от този за 2016 година, защото са предвидени повече средства за разходи в размер на три милиарда и шестотин милиона лева, а заложените приходи са с два милиарда и двеста и петдесет милиона повече от миналата година.

Той посочи, че парламентарните групи са заявили позиции, които са били по-скоро предизборни в консултациите с КНСБ преди приемането на бюджета.

Димитров прогнозира, че ще има корекции в четири области на приетия бюджет. За работещите в домовете за социални грижи, където заплатите трябва да се повишат с около 25%, за училищното и детското здравеопазване, където увеличението е нулево, за работещите в сферата на науката и за увеличение при минималното обезщетение за безработица, предаде БТА.

Пламен Димитров посочи, че очаква протести в средите на научните работници още през следващите дни, защото очакванията там са били по-големи от гласувания бюджет.

Той отбеляза, че е необходима нова философия при съставянето на бюджета, която да е базирана върху ревизирана данъчна политика. "Данъчната политика е убийствено несправедлива", не само в частта с плоския данък, а и защото три четвърти от данъчните приходи постъпват от косвените данъци, от което най-много страдат бедните хора, каза Димитров.

Според него ребалансирането на данъчното облагане ще доведе до по-справедливо разпределение върху основните системи, финансирани от бюджета, като сигурност, социална политика, пазар на труда и икономика.
Според Пламен Димитров в обществото е необходим дебат за промяна в механизмите на облагането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Гюро Жмудов

преди 7 години

КНСБ ОЧАКВАЛИ ПРОТЕСТИ...ОТ КОГО ГИ ОЧАКВАТ ОТ ЛЕЛЯ МИ И СТРИНКА МИ ЛИ?НАЛИ КНСБ СТРЯБВА ДА ОГЛАВИТЕ ПРОТЕСТИТЕ?ОЯДЕНИ СЛУГИ НА ВЛАСТТА СА КНСБОТ 1992 НЕ СЪМ В НИКАКЪВ СИНДИКАТ.

5

AAA

преди 7 години

Какви пари, какви 5 лева! Те трябва да ги изринат и да закрият това гробище на феодални страчета, те парите им малко! Ами д участват и да печелят Проекти на ЕС. Тям има много пари, ама трябва да се работи, не по цял ден кафенце с интриги! Парите трябва да отиват в Университетите, там да се обучават студентите и да се прави наука. Стига с тоя умрял съветски модел на БАН! Пфу!

4

Анонимен

преди 7 години

Не само за орязаните пари , а за орязаните възможности . Уж щяхме да ставаме страна на неограничените възможности . А , засега , ще вдигаме двата пръста в знак на победа , докато осъзнаем , че те сочат не нагоре , а надолу .

fallback