Снимка: БТА, архив
fallback

Започнала е процедурата по доброволно връщане на 50 афганистанци, пристигнали нелегално в страната ни. Други 200 предстои да бъдат върнати след обработка на документите им, съобщиха от правителствената информационна служба.

Oще по темата

Това е било докладвано на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, на което е било обсъдено изпълнението на плана за действие при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границите на България с Турция.

В съвещанието са участвали председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, оперативното ръководство на МВР, на Главна дирекция "Гранична полиция" и на службите за сигурност.

Те са докладвали, че ситуацията в регистрационно-приемателния център в Харманли е нормализирана след предприетите мерки за обезопасяване на центъра и за повишаване на капацитета за медицинско обслужване на чужденците.

Командированите на място медицински екипи не са констатирали опасни инфекциозни заболявания, диагностицирани са хронични заболявания, за които е препоръчано лечение. Посочено беше, че изграждането и ремонтът на оградата на РПЦ в Харманли върви по график.

Предприемат се мерки и за настаняване на чужденци в други разпределителни центрове чрез повишаване на капацитета им. Концепцията предвижда реконструкция на центъра на ДАБ в село Пъстрогор от отворен в затворен тип, като там се пренасочат част от настанените в разпределителния център в Елхово чужденци.

Изпълняват се мерки за разширяване на капацитета за настаняване в специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец, където вече са доставени 50 фургона и постелъчно имущество за 400 души.

Разгледани са възможностите бивши застави на ГД "Гранична полиция" в района на българо-турската граница, които да бъдат преобразувани в центрове за настаняване на чужденци. Те ще са от затворен тип и охраната им ще се осъществява от служители на МВР.

Направени са разчети за хранене, комунално и битово осигуряване и медицинско обслужване, както и на необходимите сили и средства на ДАНС и МВР за обработване на настанените в тях чужденци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

ognyanz

преди 7 години

Не познавам афганистанци, но самият факт, че нито Русия нито САЩ можаха да излязат наглава с тях би трябвало да значи, че не са твърде уважителни и кротки. Това, което е необходимо според мен да се прави за емигрантите, които ще остават за по-дълъг срок в България, е да се води диалог с тях. Не може да се очаква, че след като вчера лагерът е бил отворен, а днес изведнъж става затворен (без да е ясно защо), хората там ще са доволни.

105

Анонимен

преди 7 години

Според путинските пропагандатори и родни *** излиза, че ако Бойко не е на власт няма да има мигранти. Нещо много им е рядък мозъка, ама какво да ги правиш - чемшири!

104

FAR east

преди 7 години

Бежанците с Бойко за Нова Година да празнуват заедно

fallback