Снимка: архив, БТА

Кризата в Харманли беше преодоляна, изслушване на ръководствата на МВР, МО, ДАНС и ДАБ и съвместните действия между институциите ще дадат решението занапред. Намесата на МВР беше адекватна и навременна. Това заяви на брифинг в Стара Загора лидерът на "Движение България на гражданите" и вицепремиер в оставка Меглена Кунева, информират от пресцентъра на партията.

Според Кунева трябва да се заложи на подготовката, екипировката, оборудването и психологическата подготовка на полицаите и органите на реда в такива ситуации.

Временното затваряне на Центъра в Харманли беше по въпроси свързани със Закона за здравето, е коментирала Кунева и е добавила, че засега нито европейската политика, нито световната дава отговор на въпроса с овладяването на бежанските потоци.

Япония има приети 12 бежанци. САЩ също не показват особено желание да приемат бежанци и очевидно тежестта е върху Европа, което няма как да не доведе до кризи, е казала още тя. По думите й това, че България за ден-два се справи със ситуацията в Харманли показва, че страната има капацитет да разработи ефективни мерки и да се справя с управлението при подобни кризи, като се обяви за съвместно действие на институциите.

Според Кунева антикорупционният закон би дал отговор на въпроса с каналджиите, защото по силата на този закон могат да се правят проверки, да се подаде сигнал от всеки гражданин, включително подписан или не, да се предоставят на органите снимки, информация, която доказва деянието, от страна на гражданите и местното население, които познават средата и нарушителите, за да се спрат каналджиите.

Кунева е изразила разочарование, че 43-то НС отхвърли антикорупционният закон в първия му вариант, дори без обсъждане. Сега законът е приет на първо четене в по-радикалния си вариант и до края на работата на този парламента е ключово да бъде приет и на второ, категорична била тя.

Недопустим политически инфантилизъм е 100 процента мажоритарно гласуване. Подценихме темата, защото сметнахме, че след като сме предложили преференция без праг - което е честно и справедливо, то това е ясно за всички, бидейки чисто гласуване за личности. Подценихме и това, че след като няма нито една система, основана на 100 процента мажоритарни избори, то и България няма да предприеме такъв авантюризъм, посочила Кунева.

Според нея за ДБГ и РБ това е неприемлива система, защото не дава представителност на хората и крие рискове от влизане в парламента на олигарси и хора, които не представляват гражданите, както и от връщане към двупартиен модел.

Димитър Делчев посочил на свой ред, че във вторник в Народното събрание ще има голям дебат с водещи експерти, политици, партии, специалисти, неправителствен сектор, за да се търси решение на въпроса за мажоритарното гласуване и рисковете и преимуществата от него.

Според съпредседателя на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски националпопулистите взели връх и срещу тях трябва да се изправи разумна политика, която слага не партийни и предизборни, а националните интереси и сигурност на първо място. Идеята на правителството да се разделят хората в центъра в Харманли на две групи - семейните, с децата и спазващите правилата, и другите, които участваха в сблъсъците, които нарочно унищожават документите си и са опасни за останалите с агресивното си поведение, е много добра. Аз съм за екстрадиция на вторите, както излезе с декларация и РБ вчера, подчертал Найден Зеленогорски.

Колкото до заседанието на КСНС във вторник, Меглена Кунева очаква там да се разгледат мерки за превенция на подобни ситуации на други места в страната.

На въпрос за участието на ДБГ и РБ в кабинет в рамките на това мнозинство в 43-то НС, Кунева отговорила, че никой не може да направи подобен кабинет без участието на ГЕРБ. РБ и ДБГ в такъв кабинет, нито в служебен, няма да участват със свои политически представители. А правителства на националното единство може да има само под егидата на президента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase