Архив: Булфото
fallback

Лекарствата за високо кръвно стават безплатни от Нова година. За целта държавата ще отдели около 10,5 млн. лв., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Досега Касата покриваше между 25 и 50% от стойността на медикаментите. Надзорният съвет на НЗОК реши от 1 януари Касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония.

Това е едно от най-масовите заболявания в България - около 200 000 българи, които по данни на Касата са регистрирани с тази диагноза, от 1 януари ще получават лекарствата си безплатно, за което Касата ще отдели около 10 млн. и 500 хиляди лева.

Идеята беше заложена в плановете на министър Петър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че Касата не може да си го позволи.

След въвеждането на ефективни контролни механизми и най-вече на пръстовия идентификатор, които значително ограничиха финансовите разхищения от парите на здравноосигурените граждани, това вече става възможно, мотивират се от МЗ.

От министерството съобщават, че за първата половина на ноември, откакто е задължително прилагането на идентификатора, разходът на Касата е с 15 млн. лв. по-малко в сравнение с предишни периоди.

Ако ефективността на контрола се запази, това ще позволи в списъка на безплатна терапия да бъдат включени още заболявания или както министър Москов обяви, може да се стигне до премахване на лимитите на лечебните заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Ламбева

преди 7 години

Нали са безплатни лекарствата за хипертоници, но срещу заплащане-явно до Свищов не е стигнала новината. Отново сме излъгани!

14

сатана

преди 7 години

предизборно

13

65 годишен

преди 7 години

До Анонимен освен че си *** нищо друго не си!

fallback