Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Всички сгради с площ над 250 кв. м ще подлежат на задължително обследване и сертифициране по Закона за енергийната ефективност. Това предвиждат промени в Закона за енергийната ефективност, които бяха приети на първо четене от депутатите от парламентарната комисия по енергетика.

Промените са наложителни, за да бъдат въведени в българското законодателство текстове от европейските директиви. Европейската комисия (ЕК) започна процедура срещу България заради несъответствията в законодателството. Процедурата е на фаза мотивирано становище.

Европейското законодателство предвижда задължителното обследване и издаването на сертификати за жилищните сгради, но не и задължение за прилагане на мерките за подобряване на енергийната ефективност, предписани при обследването, обясни пред депутатите зам.-министърът по енергетиката Николай Николов, който участва в заседанието на комисията.

В европейското законодателство не е предвиден и срок за извършване на обследването, нито санкция, ако това искане не се спазва. По тази причина и промяната беше подкрепена, въпреки опасенията на депутатите, че тя е свързана с големи разходи за домакинствата, които трябва да наемат фирми, за да обследват дори и еднофамилни сгради.

Депутатите разгледаха и предложение за промяна в закона за запасите от нефт и нефтопродукти. В тази област България също не изпълнява европейските изисквания. От 2013 г. страната ни е единственият член в ЕС, който не се съобразява с директивите, макар и Брюксел още да не е започнал процедура заради нарушенията.

От Агенцията за държавен резерв и военновременни запаси съобщиха пред депутатите, че в момента съхраняваме два пъти по-малко горива, отколкото е предписано в европейските правила.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ) отчете, че работата на Народното събрание в последните седмици от неговото функциониране ще бъде много натоварена, а след като няма наказателна процедура в областта, затова и промените не са спешни.

Таско Ерменков (БСП) обаче припомни, че страната ни е зависима от внос на енергийни суровини и липсата на достатъчни запаси може да доведе до колапс на икономиката. Той визира вероятността от спиране на газовите доставки, както се случи в началото на 2009 г. заради ценови спор между Русия и Украйна.

Законопроектът не визира запасите от природен газ, но при газова криза икономиката преминава на петрол. Текстовете бяха приети на първо четене от депутатите.

Още икономически и политически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase