Снимка: Reuters
fallback

До 2000 лв. достига цената на ВИП номер в интернет за т.нар. златни, сребърни и лесни GSM телефони. Обявите са качени в платформи за лични обяви, показва проверка на "Монитор".

Изборът от номера е голям, а цената варира в зависимост дали е предплатена карта, или е с тарифен план. Влияние на цената оказва и съчетанието цифрите в номера. Стойностите тръгват от 30 лв. и минават 2100 лв.

Тарикатите, които продават на воля гъзарски номера, дори предлагат на своите клиенти отстъпка от месечните абонаменти.

"След като получим желания от нас номер и подпишем двугодишен договор, месечната такса, която ще трябва да плащаме на телекома, ще бъде 25 лева. Срещу тази сума получаваме неограничени минути за разговор и 5 GB интернет на максимална скорост. Ако обаче отидем директно в магазина на мобилния оператор и подпишем договор, месечната ни такса скача на 33,99 лева", обяснява търговецът.

Когато се избира номер се иска капаро от 200 лева, което е застраховка ако се откажете от договора.

"На въпроса как става подписването и прехвърлянето на контракта, продавачът каза, че лично ще дойде от Стара Загора до София. Условието му е обаче да се срещнем в един от столичните молове и там да посетим офис на мобилния оператор, където да подпишем документите и договорът да бъде прехвърлен от негово име на клиента", пишат още разследващите.

Цената пък пада със 100-200 лева ако закупите два номера. Не очаквайте обаче фактура или касова бележка.

Друг продавач пък обяснява, че номерата на цени до 200 лева са предплатени. Той изпраща картата по куриерска фирма с наложен платеж и след като се приеме пратката, е необходимо да се отиде в офис на телекома, за да се регистрира.

Ако пък предпочетеният от нас GSM номер струва повече от 200 лева, отново ще трябва да плащаме месечна такса.

Справка в сайтовете на един от операторите показва, че таксата за т.нар. златен номер е 100 лв. Потърсени за коментар, от друг от операторите обясниха, че тарифата е фиксирана, но се предоставя само по желание и интерес на индивидуални или корпоративни клиенти.

Така тарикати, които са наясно с търсенето на пазара, се възползват от желанието на потребители и ги цакат с десетократно по-високи цени.

От мобилните оператори заявиха, че все още търсенето към "златни номера" е голямо без да посочват обаче точни цифри. Комисията за регулиране на съобщенията посочват, че законови ограничения за отдаването на лесните телефонни номера няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Оператора

преди 7 години

Аз съм си със златен номер от 10 години бе 😂 На Софито номера е 666 666 а на бати Стораро 999 999 и на бати Бойко го знам ама нема го напиша - на теленор е. Който знае какво е Зевс Криминал знае за какво говоря 😉

13

Анонимен

преди 7 години

Докато има Балъци ще има и тарикати. Като умрът Балъците ще умрът и тарикатите!

12

Този

преди 7 години

Т.е. до колкото разбирам явно автора на статията е от "ужилените", за да напише статия само и единственно с цел да каже, че има хора, които купуват номера и после ги предлагат на по - висока цена... Ми да питам "Мислите ли, че кофичка кисело мляко струва левче?"Браво авторе, отвори ни очите!!! Цял живот ще съм ти благодарен! :D

fallback