Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед

Огромен интерес в социалните мрежи предизвика картина с двама пастири и стадо говеда, поставена в Президентството и лъснала на снимките на срещата между действащия президент Росен Плевнелиев и новоизбрания Румен Радев.

Името на творбата зад двамата президенти е "Стадо говеда" и тя е нарисувана през 1967 г. от именития български художник Златю Бояджиев.

Картината виси на стената в президентския кабинет от самото начало на мандата на Росен Плевнелиев през 2012 г. Тя е от фонда на Националната художествена галерия.

"Сключваме договора с президентството за времето на мандата до 2017 г. и дали генерал Радев ще пожелае да смени нещо, или не, това не мога да Ви кажа, ако той има предпочитания и желания и доколкото е възможно, ние бихме могли да отговорим на тези желания и предпочитания", каза пред bTV зам.-директорът на НХГ Бистра Рангелова.

Още през януари тази година, действащият президент Плевнелиев коментира произведението: "Наскоро и с премиера Бойко Борисов седяхме тук и си казахме – добре де – това е народът – и кой го води, накъде го води, добре ли го води – в правилната посока ли го водим, тази картина има своя дълбок смисъл и аз вярвам, че българският народ е мъдър и той усеща когато посоката е правилна и когато не е".

Гаф ли е тази снимка?

"Тук няма протокол, това е избор, още повече, че тази картина е доста отдавна в кабинета на президента Плевнелиев, тъй че така е сложена тази картина, символиката, която се търси, няма нищо общо", смята специалистът по етикет и протокол Кристина Крънчева.

Освен на Златю Бояджиев, залите на Президентството украсяват картини на Цанко Лавренов, Иван Мърквичка, Димитър Гюдженов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар