Снимка: Булфото, архив

Днес са Коледните заговезни – последният ден, в който може да се ядат храни от животински произход, а от утре започва Коледният пост.

По традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с боб.

Лъжицата, с която стопанката е сипвала от блажното ядене, се скрива и не се пипа чак до Коледа, когато пак се хапва блажно. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

В следващите 40 дни християните пречистват душите и телата си за посрещане на Рождеството на Исус Христос на 25 декември. По време на постите може да се употребява олио и вино без сряда и петък. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.

На Никулден – 6 декември, се разрешава риба. Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.

На 14 ноември църквата почита и Свети Апостол Филип – един от дванадесетте апостола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase