Едва около 40-50% от свинското месо, което ядем, е българско, а за да се задоволи потреблението, се налага да внасяме и от чужбина, коментира пред "Монитор" Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.
"Ние сме обречени да работим с чуждо месо, тъй като българското свинско не достига, а и много от него се продава в търговските вериги като свежо", бе категоричен Урджанов.
По думите на експерта нашите продукти не са все още много добре познати на европейския и международния пазар и поради тази причина производителите имат нужда от подкрепа, за да увеличат износа си.
Най-много месни продукти изнасяме в държавите, където има традиционно повече българи – Англия, Испания и Кипър. Основно гастарбайтерите предпочитали трайни сурово-сушени продукти като филе "Елена", Панагюрска луканка, кайзерован врат "Тракия" и роле "Трапезица".
Урджанов уточни, че обемите от местни продукти, които се изнасят, все още не са големи.
"Имаме големи възможности, имаме големи традиции, прекрасно оборудване и можем да продължим да работим в тази посока, но ни трябва подкрепа и от правителството за промотиране на нашите продукти", настоява той.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
18
пенсионер 100
преди 7 годиниБългарското селско стопанство както и всичко останало умря по времето на Виденов, а Костов продължи.Всяко едно правителство до ден днешен продължава да съсипва и разграбва каквото може и ограбва народа си. Това доведе до безработица,ниско заплащане и формиране на бедни работещи, а младите напускат страната което доведе до недостиг на работна ръка. Така както е тръгнало никога няма да се оправи и по-зле ще става.
17
Петков
преди 7 годиниА кой уби българското свинепроизводство и цялото ни селско стопанство ? КОЙ???Този дето го уби се казва тодор живков,свален от власт точно на тази дата.Днес имаме селско стопанство,каквото не сме имали никога в нашата история.Има рекордни добиви зърно,на второ място сме в света по износ на сънчоглед и продукти от него,има стотици модерни винарски изби с огромни масиви нови лозя,кравеферми,десетки модерни нови мандри,кланници и колбасарски цехове.Е неможем да правим всичко, малка държава сме
16
x
преди 7 годинизаколете Дпеевски, бая матрял, ще запълни недостига