Снимка: Черно море

Летният туристически сезон бе рекорден до момента с броя на чуждестранните туристи, които са посетили нашата страна, каза пред телевизия "Черно море" министърът на туризма Николина Ангелкова. За периода от април до септември имаме над 6 млн. посещения, от юни до септември – над 5 млн., което се случва за първи път от 20 години.

По думите й Варна стои изключително добре на фона на тази статистика с ръст от 22% от периода януари – август – около 1 млн. туристи. Само за лятото чуждите туристи са около 800 000.

"От май месец сме стартирали разговори с големите туроператори, с които сме работили досега, с асоциациите на туроператорите в целевите ни пазари. Насочихме внимание в  онлайн рекламата и дигиталния маркетинг, за да може отсега да заложим параметрите, които ни интересуват за следващото лято", каза още тя.

"Това е много важно в сектор, какъвто е туризмът – динамичен, със сезонен характер, променящ се бързо. Министерството на туризма съществува едва от две години като отделно ведомство. Именно заради поетия ангажимент на това правителство, на премиера Борисов, ние ще успеем да превърнем страната ни в целодневна туристическа дестинация", допълни Ангелкова.

По думите й министерството е създало 8 културно-исторически дестинации. "Две преминават през територията на Варна – столиците и градовете на българските царе и патриарси и морските крепости на България", каза министърът.

На територията на Варна има много минерални извори. Само в курорта "Св. Константин и Елена" са 7. Римските терми са в пешеходния ринг на Варна. Данните от април, май и юни месец показват голям ръст при този вид туризъм. За април – 20%, май – 20%. Юни – 28%. Целта на града е да бъде целогодишна туристическа дестинация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase