Снимка: архив "Булфото"
fallback

Научните работници ще празнуват Деня на народните будители с протест. Те ще излязат на протестно шествие на 1 ноември заради недостатъчното пари за наука, съобщи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Синдикалистът обясни, че средната заплата на професор в БАН в момента е по-ниска от средната за страната.

Шествието в Деня на будителите ще тръгне в 11:00 часа от сградата на БАН пред Народното събрание, ще премине през Министерския съвет, паметника Левски и паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

Очаква се в недоволството да се включат около 2 000 души.

В разчетите за 2017 година финансовото министерство е заложило 5 милиона лева за увеличение на заплатите на учените. Синдикатите определят обаче сумата като подигравка. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

дедо

преди 7 години

Веднага. Да остане СУ - там се прави истинска и качествена наука.

18

Ангел Николов

преди 7 години

БАН трябва веднага да бъде закрит. Никаква научна дейност в БАН няма! БАН е изключително вреден за българската наука, тъй като феодални старчета и млади безделници само изсмукват от бюджета пари и дескредитират науката. Който иска може да се убеди сам в това, ако успее да се вмъкне в някоя от средновековните им обители наречени институти.

17

Ангел Николов, истор

преди 7 години

В БАН учени няма. Там няма научна дейност. Това е абсолютно паразитна синекурна институция. Не разбирам как в БАН може да има професори. Професор може да има само във висше учебно заведение. Ако не им харесват заплатите защо не станат преподаватели. Научната дейност навсякъде по света е в университетите и развойните центрове на фирмите. В БАН получават заплати абсолютно незаслужено само лица, които или си въртят частния бизнес на гърба на държавата или просто безделничат, понеже не им се работи.

fallback