Снимка: Булфото, архив
fallback

Средната заплата, която получават работници във Видин е двойно по-ниска от тази в София. За една и съща работа в дунавския град на месец плащат по 648 лв., а в столицата - 1261 лв.

Разликите в стандарта на живот в различните региони у нас остават непреодолимо големи, посочват като извод от проучване експертите на КНСБ.

Диференциацията на работните заплати по области продължава да задълбочава социалните неравенства, констатират от синдиката.

Във всички области на страната, с изключение на София, средната заплата е по-ниска от средната за страната.

Все по-силно се разтваря ножицата между столицата и най-бедните области в страната.

В 9 от 28 района размерът на средната работна заплата представлява около 75 на сто от средната работна заплата за страната.

Тези области се очертават с най-голяма концентрация на нископлатени работници. Водещи в класацията са Видин /648 лв./, Силистра /674 лв./, Ямбол /692 лв./, Благоевград /660 лв./, Кюстендил /674 лв./, Перник /695 лв./ Хасково /698 лв./, Смолян /687 лв./.

В картината на средните възнаграждения има и положителна новина - заплатите във Видин са се повишили с 10,8 на сто, а наетите - с 0,8 на сто спрямо първото полугодие на миналата година.

Във всички области се наблюдава ръст на работните заплати, макар и с различна степен - от 1,1 на сто /Враца/ до 14,1 на сто /Монтана/.

13,2% от всички наети в икономиката на страната работят в София. Средната заплата е с 35 на сто по-висока от средната за страната. По-големият брой работещи в София, при това на чувствително по-висока заплата, са причината за нарастването на абсолютния размер на средната заплата за страната.

Ако София се изключи от наблюдението за трудовите възнаграждения, то тогава средната заплата за страната достига до 792 лв. през второто тримесечие на 2016 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

aloha

преди 7 години

Ако не бяха тъпите селяни да подбиват пазара на труда в София заплатите щяха да са още по-високи, лично шеф на датска фирма ми е споделял, че за дадена длъжност фирмата дава 2500 - 3000лв, ама йок ... на интервюто всички искали 1200 -1500лв Е КАК ДА ДАДАТ 2500?

100

Иван

преди 7 години

Пълни глупости във Видин хората работят минимум за 660лв.

99

Мнение

преди 7 години

Добре си беше при соца.Учил не учил , може не може 200лв.и бегай на манифестация.Всички бяхме еднакво бедни с изключение на големите "партийци" и нямаше завист.За успех се считаше на 60г. да имаш панелка , москве и лозе с фургон.И всичко беше мирно и кротко.Що не искахте тогава високи заплати ? Ще искаш ама , аха-а-а...

fallback