Снимка: архив "Булфото"

Пешеходната пътека е продължение на тротоара и на нея пешеходецът има пълно право. Изменение в закона в този дух пишат депутатите от транспортната комисия, обяви шефът им Настимир Ананиев.

Той съобщи и че до няколко месеца преди пешеходните пътеки ще се сложи нов знак "Погледни наляво, погледни надясно!".

Задължението се въвежда с новия стандарт, който е влязъл в сила преди две седмици.

Още по темата

Дебатът около пресичането на пешеходна пътека възникна след казуса с убитата от моторист Лора Казанлиева на пешеходна пътека в Бургас през 2011 година. В едно от решенията си по делото съдът определи, че жертвата не е съобразила пресичането си със скоростта на идващия мотор. След поискано тълкуване ВСС обяви, че пешеходците нямат абсолютни права на пешеходната пътека.

"В момента се подготвя текст в Закона за движението по пътищата, който много ясно трябва да определи, че пешеходецът има пълно право на пешеходна пътека, защото тя е продължение на тротоара", обясни Ананиев пред БНТ.

На въпрос дали когато пешеходецът изскочи внезапно пред шофьора и водачът няма физическата възможност да реагира, ще има равнопоставеност при носенето на отговорност и при пешеходеца, и при шофьора Ананиев каза, че в промените в закона трябва да се сложат както права така и задължения на шофьори и пешеходци. До момента по-големи права имат пешеходците.

Шефът на транспортната комисия припомни и приетите от комисията текстове за двойно увеличение на глобите за превишена скорост.

За алкохол, наркотици, отказ от тест и каране без книжка новите текстове предвиждат спиране на колата от движение, вземане на малкия талон и сваляне на номерата. 

Така например санкциите за шофиране с превишена скорост в населено място могат да стигнат до 700 лева, за извън населените места – до 600 лева, а за шофьори в обществения транспорт и на опасни товари -  до 1000 лева.

Настимир Ананиев изрази надежда, че промените ще влязат в дневния ред на парламента след изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase