Снимка: БТА
fallback

След поскъпването на винетките продажбите им не само не са намалели, но и са се увеличили, показва статистиката.

Увеличава се броят на продадените винетни стикери, а брутните приходи от тях към 15 октомври т.г. са около 300 млн. лева, обяви строителният министър Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус".

Oще по темата

Тя обясни, че въпреки увеличената цена, статистиката сочи, че има значително увеличение в броя на продадените дневни винетки за камиони. Намалява продажбата на седмичните стикери за коли, но месечните се увеличават, похвали се тя.

Броят на продадените седмични винетки e над 2,28 млн., а продадените месечни - 366 000 броя. Павлова пресметна, че за 2015 г. продадените месечни винетни стикери са били 199 000.

"В годишните няма голяма промяна вървят около 1,8 млн. броя средно всяка година", обясни министърът и допълни, че около 200 000 от тях са по линия на социалното подпомагане за инвалиди.

Лиляна Павлова подчерта, че промяна в цените на винетките догодина няма да има.

Припомням ви, че заради сериозното им поскъпване от миналата година имаше серия протести в цялата страна.

Строителният министър обясни днес, че след въвеждането на тол системата ще има изцяло ново ценообразуване.

Поръчката за избор на изпълнител в момента се обжалва в съда. Павлова обясни, че целта е, след решение в близките дни, до края на годината процедурата да бъде доведена до финал, за да заработи системата през 2018 г. 

През зимата магистрала "Хемус" ще бъде изцяло затваряна за снегопочистване, обяви още Павлова. Това щяло да се наложи заради ремонтите на тунелите "Витиня" и "Ечемишка".

"Ще има допълнително въведени механизми от Пътната агенция съвместно с органите на МВР за отбиване пътните средства", каза тя и уточни, че тежкотоварните автомобили ще бъдат отбивани за постоянно, а леките коли ще бъдат насочвани към обходи.

Шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров допълни, че тази година пътуването в участъците, където се извършват ремонтите на тунелите ще бъде двупосочно в едното платно и допълнително ще затрудни движението и трафика в тях.

"При необходимост товарният трафик ще бъде спиран на няколко места", каза той. Лазаров обясни, че в посока София всички идващи от Видин, Монтана и Враца ще бъдат спирани при така наречения пик при Ботевград, а тези които идват от Плевен в посока Варна ще бъдат спирани в равната част на АМ "Хемус".

"В обратната посока от София към Ботевград товарните автомобили ще бъдат спирани при една от бензиностанциите преди виадукт "Елешница" , докато приключи обработката на пътното платно, или ако има голям наплив от леки автомобили", каза инж. Лазаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

Асен

преди 7 години

Купувах си годишна редовно, но тази година минах с една месечна! От мен сте загубили половината приходи. Но не само вие сте загубили. Загубиха също и бензинджиите, че като не пътувам не купувам гориво. Загубиха и хотелиерите, че като не пътувам, не ми трябват хотели. Загубиха и автосервизите, че като не пътувам не си троша колата. Дръжте цената пак такава, толкова ще купя и догодина.

104

Ангел

преди 7 години

Лиляна Павлова е много зле с математика.Всъщност най-скъпите като стойност винетки излизат най-евтино.АКо не можеш на ум да го сметнеш вземи ли калкулатор и сметни!!!! Гламава ***!!

103

Анонимен

преди 7 години

до 116 - плащаш минаваш, ама какив са пътищата в БЮРМ, а какви са нашите....освен това стандартът им на живот е доста по-висок от нашия.да не говорим, че според правилата на ЕС не може да има ТОЛ-систела щом няма изградена инфраструктура а в Северна България, положението е безнадеждно. отделон на ръка сложиш ли ТОЛ-системи - махаш винетиките.

fallback