fallback

България се нарежда на върха на поредната мрачна статистика, този път свързана със сексуалното здраве. Страната ни е на първо място в Европа по нежелана бременност на момичета между 14-18 години. Тези данни посочиха Николета Попкостадинова - създател на платформата за сексуално здраве Loveguide.bg, и актрисата Весела Бабинова.

"Платформата се посещава от около 300 души, освен това правим и обучения. Получаваме въпроси, на които отговарят специалисти и преминахме и към офлайн обучения в училищата с деца от 6 до 12 клас. Пътуваме из цялата страна, интересът е голям", сподели в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Николета Попкостадинова.

Отскоро ползвателите на онлайн форума за сексуално здраве вече могат да се информират по редица вълнуващи ги въпроси и от YouTube канала на Loveguide.

"Избираме тема, трябват някъде около 5-6 минути, и гледаме да са направени така, че да изглежда не като учителка в училище, а да е по достъпен начин", обясни Бабинова, която е лице на видеата в YouTube. Самата тя е била привлечена към каузата, след като научила някои факти за сексуалната култура на подрастващите у нас и резултатите от тях в национален мащаб.

"Като се чухме по телефона, тя (Николета Попкостадинова - бел.ред.) ми каза на две на три за какво става дума, съгласих се да се видим. Когато чух статистиките, ми стана мъчно, че сме на първо място в ЕС по нежелана бременност между 14-18 годишните, че МОН е отхвърлило сексуалното здраве в учебната програма. Това е една кауза, която си струва да бъде започната", обясни актрисата.

Loveguide.bg работи заедно с Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, уточниха дамите.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Изгърбич Задвратян

преди 7 години

няма от него никаква радост, само (х2) когато го правиш

8

Забелязах

преди 7 години

До До 6(8) Демек при белите парантийки абортът е средство против забременяване. :-D

7

До 6

преди 7 години

Щом толкова много те интересува етническата принадлежност ще ти кажа понеже работя в тази сфера и имам непосредствени наблюдения. При ражданията при подрастващите под 16г(трудно е да се каже нежелани след като раждат) преобладават от оня етнос с Ц. При абортите до 16г. ще се изненадаш, но 99% се извършват от бели българки. Абортите при оня етнос рязко се увеличават след 30-35г. Туркините рядко раждат под16г, редки са и абортите сред тях.

fallback