Снимка: Булфото, архив
fallback

Почти всяко второ дете в България расте в риск от бедност, сочат данни на Националния статистически институт.

По повод 17 октомври, Световния ден за предотвратяване на бедността, Националната мрежа за децата алармира, че над 40 на сто от децата в България живеят в риск от бедност или социално изключване, съобщават от организацията.

По данни на Националния статистически институт за 2015 г. 25,4 на сто от децата до 17-годишна възраст в България са изложени на риск от бедност, което е с 6,3 процента по-малко спрямо 2014 година.

Въпреки подобрените нива при този индикатор спрямо миналата година (45,2 на сто), е важно да се отчете влиянието на влошаващите се демографски тенденции, както и увеличаващото се с всяка изминала година неравенство в разпределението на доходите като цяло.

От Мрежата считат, че най-добрата подкрепа за децата минава през подкрепата на техните родители и възприемане на семейно-ориентиран подход във всички области, засягащи детското благосъстояние.

Конкретните предложения на Мрежата в тази насока са разработване и приемане на Национална стратегия за детето и семейството с ясен план за действие, конкретни дейности, отговорни институции и финансиране, както и промяна на съществуващата законодателна рамка за децата, така че тя да бъде ориентирана към гарантиране на правата на всички деца, превенция на рисковете и подкрепа на родителите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 7 години

Борисов вече е толкова велик, че прилича на паметник.Предлагаме всеки ден от 2 до 4 да излиза от МС и да застава на специално направен пиедестал, за да му се възхищават хората и да поднасят венци и цветя.

21

Анонимен

преди 7 години

ТОВА Е ИСТИНСКАТА ОЦЕНКА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБЧ И НЕГОВИЯ ВОДАЧ (;на немски ФЮРЕР)

20

Анонимен

преди 7 години

До Подкрепа за кого?Никаква подкрепа за повече от 3 деца. Подкрепа само като задължително поставяне на спирала на жените, понеже те износват децата, а мъжете няма как да бъдат кастрирани, а и броят на децата им не може да се установи. Никаква подкрепа! Защото ако някой няма акъл и сила да си укроти хормоните още от 12-годишна възраст, значи целта му е да живее на чужд гръб. А и поколението им за жалост носи лоши гени. Нека не отричаме лицемерно този факт.

fallback