Архив: Булфото
fallback

В последните години се наблюдава тенденцията все повече италианци да търсят по-добър живот извън страната си, информира БНР. Това може да се определи като неочаквано явления, защото за последните десет години близо 5 милиона италианци са напуснали своята родина според данни на статистиката на Адресната служба за живеещите в чужбина италианци към външното министерство.

За една година броят на постоянно живеещите в чужбина италианци се е увеличил с 6,2%, което е равно на над 107 000 души за 2015-та година. По-голямата част имигриращите са между 18 и 34-годишна възраст, а причините за тяхното напускане са безработицата и желанието за реализация в труда и образованието.

Според специалисти по демография, ако Италия продължава в тези имиграционни ритми, населението на страната до 40 години ще намалее с 3 000 000 души.

Отделно се отчита, че раждаемостта намалява и, че нацията остарява. Разтревожен, президентът на Италия Серджо Матарела определи явлението като знак за обедняване и каза, че е важно младите да се завръщат.

Засега предпочитаните страни за водене на по-успешен живот са Аржентина, Германия, Швейцария и Англия и предимно Европа. В България според официалните данни живеят 1523-ма италианци, 80% от които постоянно пребиваващи, а 12% родени у нас.

Сред причините да изберат България италианците посочват благоприятния климат, красивата природа, а освен това, България е рай за италианския пенсионер, защото стандартът на живот у нас и съответната данъчна система създават условия на спокойни старини за него.

Статистиката сочи още, че по света живеят близо 500 000 италиански пенсионери, които получават пенсиите си в чужбина и напоследък България стана една от предпочитаните страни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Шаран БГ

преди 7 години

Да смятаме! От 60 млн. 3 млн. ЩЕ избягат от Италия - т.е. 5 % !? След 40 год я камилата -- я камиларя!!! За 26 год от нашия рай, от 8 млн. вече ги няма близо 2 млн. -- т.е. 25 % !?!? Някой да е заплакал за тях- от управляващите пишман българснки политици ?? Плачат за тях само близките им !! АМА Н Е !! ПЛАЧЕТЕ ЗА ИТАЛИЯ И ИТАЛИАНЦИТЕ !! Тяхните властници все пак са 5 /пет/ ПЪТИ по-добри от нашите! 25 : 5 = 5 !! ПЛАЧЕТЕ ЗА ИТАЛИЯи се радвайте на 1533 талянци у нашенско !!

8

бб

преди 7 години

Бедна България старческият дом на ЕС.

7

Анонимен

преди 7 години

Не знам коя Италия наричате рай. Ако някой е бил надолу от Наполи и южната част, трябва да е наясно каква *** и мизерия е. Кухнята им била класна, не гледайте какво показват по Rai 1, а вижте какво ядат обикновените италианци - едни макарони и пици, мидите ги считат за деликатес, ама това са си едни черупки! Едни от най -големите им забележителности са запуснати и занемарени, влкюч. Колизеума! Много от италианците с висок стандарт са именно далавераджии и връзкари - като при нас, но там стават по-богати. И после точно тези се правят на много набожни....Страшно византийско лицемерие! Пове

fallback