Снимка: БТА, архив

Готови сме с проекта за нов тип многоцелеви изтребител, каза министърът на отбраната Николай Ненчев, който отговори на въпроси на депутати в ресорната парламентарна комисия.

Още по темата
Министърът посочи, че са били готови преди повече от месец и половина и напомни, че самият той е държал новият командир на ВВС също да го прегледа и даде оценката си, което вече е факт.

Ненчев очаква идната сряда проектът да бъде одобрен на заседание на Съвета по отбрана и да бъде изпратено т. нар. "писмо за намерение" до компании от Швеция, Италия и Португалия, предаде БТА.

В рамките на няколко месеца трябва да бъде получен отговор и тогава да се прецени с кого ще се сключи договор. Депутати от няколко парламентарни групи попитаха министъра дали са били променяни критериите за оценка на предложенията по проекта за изтребителя. Според народни представители от левицата единият от критериите, свързан с продължителността на експлоатацията, остава без тежест, а са добавяни и нови.

Министърът отговори, че не е оказвал натиск върху когото и да било по отношение на промяна на параметрите, не се е месил в работата на комисията, нито е оказвал натиск върху Института по отбрана. Ненчев посочи, че подходът е бил принципен и е бил търсен консенсус. Той се ангажира да провери дали са били променени критерии. Пред журналисти Ненчев обясни, че днес трябва да му бъде докладвано за последните решения. По думите му е имало дискусия по някои спорни моменти.

Пред депутатите от комисията по отбрана министър Ненчев посочи също, че се прави всичко възможно да се поддържат и наличните самолети МиГ-29, като припомни, че в момента изправните са 9, а е обявена и поръчка за десет двигателя. На въпрос, свързан с процедурата за пряко договаряне с участника в процедурата за доставка на двигателите, Ненчев каза, че има предварителни разговори и има голяма вероятност да се постигне съгласие, главно за сроковете.

С класираната на първо място фирма продължаваме разговорите, не променяме класацията, отново посочи Ненчев, като добави, че това се прави само и единствено, за да се постигнат по-добри параметри по отношение на сроковете и, евентуално, на цената.

По въпроса за това дали двигателите могат да бъдат от друго място освен от Русия, министърът посочи, че има 10 други двигателя в европейска държава, които са били предложени и са представлявали интерес за МО, но след пълна проверка се е оказало, че те не са били използвани в продължение на може би повече от 10 години и от страна на експерти е бил изразен скептицизъм за това дали те могат да бъдат лесно възстановени. Щяла да бъде необходима пълна проверка, основен ремонт, което допълнително щяло да натовари бюджета за тях, а евентуално и сроковете.

Попитан дали така година по-късно ще купим двигатели от РСК "МиГ", министър Ненчев отговори, че това не е въпрос на личен избор. Придържаме се строго към Закона за обществените поръчки и там няма как да въздействам или да влияя, или да проявявам каквато и да е емоция. Тази фирма, която предложи най-добрите условия, тя ще спечели, както и в случая е така - класирана е една фирма, която очевидно има договор с РСК "Миг", коментира Ненчев.

В отговор на въпрос министърът каза още, че проектът за нови бронирани машини за Сухопътните войски е готов. По думите му той е преработен, стойността е около 1 млрд. и 200 млн. лева.

Пред депутатите в Комисията по отбрана министър Ненчев посочи, че на този етап всички военнослужещи по границата са осигурени и се изказа за необходимостта да бъдат подсигурени на патрулиращите около 400 фургона, за да има къде да почиват и да обядват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase