Снимка: архив "Булфото"
fallback

Протестиращите миньори от рудник “Бабино“, които стачкуват заради неизплатени заплати, щурмуваха мината и се опитаха да нахлуят в кабинета на директора.

Причината е фактът, че те и днес не получиха парите си, въпреки обещанието това да стане до края на деня.

“Обещаха да изплатят купоните за месец март, но за момента нищо. Протестът продължава и ще продължи докато не бъде изплатено всичко“, каза един от протестиращите пред bTV. “Всичко е лъжа“, допълни друг.

Oще по темата
Хората в коридорите на мината се множат, там идват все повече миньори и техните съпруги.

Междувременно премиерът Бойко Борисов се застъпи за протестиращите и призова концесионера на мини “Бобов дол“ да изплати заплатите на миньорите от рудник “Бабино“.

“При продължаващо неспазване на трудовото законодателство, министър-председателят възлага на министъра на енергетика Теменужка Петкова да започне процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък “Бабино”, се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

Спирането на рудника ще е поради неизпълнение на основни клаузи от него, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд, плащане на социални и здравни осигуровки, заплати.

От правителството напомнят, че с анекс номер 1 от 26.02.2007 г. към договор от 24.03.2005 г. Румен Овчаров, в качеството му на министър на икономиката и енергетиката, прехвърля изцяло правата и задълженията по концесията от “Мини Бобов дол” ЕАД на “Ораново” ЕООД (преименувано през 2008 г. във “Въгледобив Бобов дол” ЕООД) по отношение на участък “Бабино”.

Коментар по темата с миньорите направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Днес разговарях с протестиращите миньори в Бобов дол. Нашите депутати се срещнаха с тях. Управителят и управляващите се скриха. Утре по наше искане се свиква извънредно заседание на парламента. На него ще извикаме министъра на енергетиката, собствениците на мината, главна инспекция по труда и няма да отстъпваме, докато не изплатят дължимото на работниците“, написа лидерката на социалистите в профила си във Facebook.

Както Dnes.bg писа по-рано под земята с протестиращите миньори слезе и омбудсманът Мая Манолова. Тя обяви, че ще остане там докато заплатите не бъдат изплатени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 7 години

До Ъ?ква шмекерия бе?ако имаше душа,сам щеше да прекъсне на тоя договора и да го изгони още на миналата стачка,толкова му дреме на боко за тебе и мене..аман от крадливо пл..е..ме,да се махат всички,и Национализация на всички предприятия и курорти по морето,,СТИГА С ТАЯ МАФИЯ

23

Ъ?

преди 7 години

Избори идват, пак му готвят някаква шмекерия на Бойко

22

експерт

преди 7 години

президента плевнелиев да отиде при миньорите

fallback