Снимка: Булфото, архив
fallback

38% от населението на Европейския съюз е с психични заболявания, съобщи пред БНР психиатърът д-р Владимир Наков. 

"Когато се формулира проблемът за психично здраве, най-често се виждат хората с тежка психична болестност, а всъщност психично-здравни проблеми имат много голяма част от населението. По различни оценки едногодишната болестност от психични заболявания в Европейския съюз е около 38%", разясни той.

По негови данни хората с тежки психични заболявания са около 1% от световното население. Има обаче много голям процент неразпозната и нелекувана болестност, което се дължи на психиатричната стигма.

Според д-р Наков хората, които са забелязани, че имат проблеми с психичното здраве, са дискриминирани.

Той беше категоричен, че за реформа в истинския смисъл на думата в психиатрията помощ у нас не може да се говори.

Правилата от 2002-а в извънболничната психиатрична помощ не са променени, даже се влошиха, призна той.

10 октомври е Световният ден на психичното здраве. Тазгодишната кампания е под мотото: "Психологическа първа помощ" и е фокусирана върху оказването на психологическа и социална подкрепа на психично болните от всички хора, независимо дали са медицински специалисти, или не са.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

БЕЦЕПЕ ИЗБИРАТЕЛ

преди 7 години

Тия от герб са с психични заболявания, а ние бецепарите сме с деменция. Каква картинка сме, а? Едните не знаят какво правят, другите правят нещо и после забравят. Дори почнах да забравям как Станишев, БАЩИЦАТА, обяви, че пенсиите по негово време са достатъчни и с увеличението мога да си купя 66 кофички кисело мляко, а преди това само 60. Забравих какво щях да кажа вече, помня само, че БЕЦЕПЕ И МАЙКА РУСИЯ са по-скъпи от БЪЛГАРИЯ>

19

Анонимен

преди 7 години

До ПитащаДа пишеш с главни букви си е сериозна диагноза.

18

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 10Достатъчно зле е в България че да се кахърим за останалия свят! За 7 милионно население, я има я няма, сме наистина много зле! Все едно да живееш в образцов блок в Столипиново, да ти е луксозно обзаведен апартамента с всички възможни екстри, и в момента в който отидеш навън да пазаруваш да те посрещне миризмата на "чист Въздух".

fallback