Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Фирми наемат нови служителки само след подписана декларация, в която жените заявяват, че в следващите 2 г. няма да забременяват, съобщава "Монитор".

"Имаме данни за два случая, когато при кандидатстване за работа две жени са били предупредени, че това е политиката на фирмата и ако не подпишат декларацията, няма да бъдат назначени", обясни адвокат Станислав Найденов.

По думите му така работодателят се застрахова от текучество на кадри заради отпуск по майчинство.

"На фона на приетия Закон за равенството между половете някои работодатели принуждават жените да избират между кариерата и семейството", заяви още Найденов.

Според юриста уволнените заради неспазването на декларацията могат да заведат дело срещу началника си, но успехът им е под въпрос. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Практика на Съда-2

преди 7 години

- След постъпване на работа установява, че е бременна и уведомява работодателя, който прекратява трудовия ѝ договор на основание чл.71 от КТ.- Комисията за защита от дискриминация намира, че има дискриминация по признак "лично положение".- Работодателят не е доказал, че причините за уволнението не са свързани с бременността.- Върховният Административен Съд потвърждава решението на Комисията за защита от дискриминация.

77

Практика на Съда-1

преди 7 години

Решение 13846 от 18.11.2010 по гр.дело 2961/2010 на ВАС- При прилагане на хипотезата на чл.71 ал.1 от КТ, работодателят не е освободен от задължението си да спазва принципа на равно третиране, като поведението му не следва да е обусловено от друг мотив освен от начина на изпълнение на трудовите задължения от работника.- Жалбоподателката е на длъжност "работник" в сладкарски цех, със шестмесечен срок на изпитване, уговорен в полза на работодателя.

76

Анонимен

преди 7 години

Подписвайте смело - ако извадят тази декларация пред съд, то те самите ще бъдат осъдени. А вие после смело заявете, че са ви принудили да я подпишете.На "работодателя" такъв дебел ще му го нахакат, че няма да смее да мигне и един път.Този тип "декларации"(деклариране на подчинено положение, противозаконно) никой никога няма да ги признае в съда.

fallback