Снимка: Facebook
fallback

Липса на подготвени метеорологични наблюдатели, които да работят в синоптичната станция на връх Мусала, е причина тя да бъде затворена. Това става ясно от писмо до медиите на директора на НИМХ при БАН проф. Христомир Брънзов. В него се уточнява и че базата не се затваря завинаги, а до пролетта на 2017 година.

Както Dnes.bg  писа от началото на октомври станцията на върха вече не предава данни за времето и не прави прогнози за него. За това се разбра от пост в профила във Facebook на базата.

Oще по темата

Днес проф. Брънзов потвърди, че станцията е затворена и обясни официално каква е причината за това.

В писмото си до медиите той припомни, че ръководителят на базата на върха Огнян Филимонов загина при трагичен инцидент в близост до станцията в края на септември. В същото време се оказва, че друг от наблюдателите е в неизвестност. Според предварителните информации е в чужбина и в момента тече разследване на отсътвието му.

Така, без липсващия и без загиналия, екипът на синоптиците на Мусала намалял от петима на трима души. В този състав той нямало как да изпълнява задълженията си без да наруши Кодекса на труда, става ясно още от писмото на проф. Брънзов.

Той пояснява, че практиката на всички високопланински синоптични служби на НИМХ-БАН е да се дават 24-часови дежурства, които се изпълняват от екип от двама служители през 4 дни. За това са необходими петима метеорологични наблюдатели.

Шефът на сипотиците към БАН уточнява и че процедурата по обявяване на конкурс, избор, обучение и изпит за нови метеорологични наблюдатели отнема месец, месец и половина. Заради това и заради факта, че забавянето ще доведе до повреди в инсталациите и апаратурата в станцията накарала ръководството да прекрати измерванията на Мусала до пролетта на следващата година.

"За успокоение на обществеността – липсата на данни от станцията на Мусала няма "значително да влоши" качеството на синоптичните прогнози, както твърдят някои "специалисти", пише още проф. Брънзов.

Той отрича и обвиненията във финансови интереси и препраща към регистъра на Агенцията по обществени поръчки.

"Вярно е само това, че тази година беше обявена обществена поръчка за закупуване на високопланинска автоматична метеорологична станция, която е спечелена от финландската фирма Vaisala и предстои доставката й до края на годината. Тя е предназначена за ВСС Мусала и когато условията през 2017 г. на върха позволяват, ще се изпълни монтажа й. Не ми се иска да вярвам, че предстоящата модернизация и автоматизация на измерванията на ВСС Мусала е причината за тази кампания", пише още шефът на НИМХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

до 31

преди 7 години

Ами ако могат, защо не ги вземат с нея? Да, ама пак ти обягва нещо, тази автоматична станция със сигурност има нужда от оператор. Това първо и второ, тази автоматчина станция няма да ти предскаже времето- времето ще се предксаже от модели, а тези модели ги правят и с тях работят хора. Пак повърхностно мислене, дето прави чудеса в държавата.

31

Анонимен

преди 7 години

....няма време от Мусала???Какво изречение, какъв ясен изказ!

30

без

преди 7 години

Виновните са другарите Луканов, Лилов, Костов, Софиански, Любчо Г. ....Само дето няма кой да ги осъди, щото всички заедно си играят ч в кръг Орион, я в некой квадрат. Ама за овцете е важно да има ракийка и мезенце.

fallback