Снимка: архив Булфото

Спорно тълкуване разбуни духовете, след като Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) излезе със становище, че правото на пешеходеца да пресича на пешеходна пътека не е абсолютно.

Пешеходците възроптаха, че новото тълкуване на практика прехвърля вината за произшествията на пътеките върху тях, а шофьорите пък обвиниха пресичащите, че не се съобразяват с движението, когато пресичат.

"Твърде често, що се отнася до юридически решения, когато няма какво да се каже, с цел да се излезе от ситуация, се говорят много думи", коментира в "България сутрин" пред Bulgaria ON AIR Калина Крумова.

Според нея в тълкователното решение на инспектората липсва отговор на най-важния въпрос, а именно - защо се дават условни присъди на убийците на пътя?

"Идеята е да нямаме убийства на пътя и да имаме адекватни присъди, а не да се чудим дали пешеходецът е махнал с ръка или не", продължи тя. Крумова призова за превенция и обучение на всички участници в движението.

Страната на пешеходците застъпи юристът Илия Тодоров. Според него становището за неабсолютното право на пресичащите на пешеходна пътека работи в полза на шофьорите:

"Ако един автомобил, който се движи с несъобразена скорост и пешеходецът не е съобразил правилно, че автомобилът няма да може да спре, така по тълкователен път стигаме до извода, че едва ли не пешехдецът ще е съпричинил тази катастрофа и той ще носи част от вината за това ПТП. Въпреки че той е пресякъл на пешеходна пътека и автомобилът се е движел с прeвишена скорост", посочи Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase