fallback

Общ преглед

На специална церемония в Черни Вит жителите на селото дариха оригиналното знаме № 9 от Априлското въстание на Националния военноисторически музей.  В следващите 3 дни, от 30 септември до 2 октомври включително, то ще бъде представено в музея и всички посетители ще могат да го видят, отчитат от институцията.

Председателят на  читалище "Христо Смирненски – 1925 г." Илиян Христов заяви, че е решено знамето да бъде дарено на Националния военноисторически музей, за да може да се съхрани и да го видят повече хора.

Директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова благодари на жителите на село Черни Вит и наблегна на отговорността музеят да съхранява нещо толкова ценно, пазено 140 години и че то ще заеме достойно място в една от най-богатите колекции на музея – „Знамена“.

"Не всеки ден един директор на музей получава оригинал и то символ на саможертвата на участниците в Априлската епопея, осветили пътя към свободата", добави тя.

Знаме № 9 е едно от дванадесетте знамена от Априлското въстание, рисувано от Иван Папазов Зографина и шито от жените от девическо дружество „Китка“.

С дарението знамената, които НВИМ съхранява, стават три - № 3, 8 и 9. Все още е неизвестно дали са оцелели знамената с номера 1, 2, 5, 7, 10, 11. Националният военноисторически музей се обръща с апел към всички, които знаят нещо за тях или съхраняват някое от тях, да споделят информацията си с нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Аз Гражданинът

преди 7 години

Добре е че са останали все още родолюбци,които не са дали знамето на ,,Червените Патриоти'' .Но мисля че не е трябвало да го даряват на хора с неустановен политически мироглед.Такава светиня се вади само когато трябва да се развее отново на кон.Новите му притежатели,едвали биха го развяли по предазначение.Мисля че е грешка това дарение.

3

ф

преди 7 години

БД е мръсен агент на ДС.

2

Муцан

преди 7 години

Какво общо има Божидар Димитров с НВИМ??

fallback