Архив: Булфото
fallback

Намалява броят на ромите, сключили ранни бракове или живеещи в съжителство, под 16-годишна възраст. Това показват резултатите от проучване по проекта "Ранните бракове - култура или злоупотреба", направено в периода 2014-2016 година, съобщи Теодора Крумова от центъра "Амалипе" във Велико Търново.

Проектът се реализира от центъра, съвместно с организации от Словения и Италия, с финансиране от Европейската комисия. В България за този период са били анкетирани 477 души на възраст между 18 и 60 години.

Изводите от анкетата показват, че между 20 и 30% от анкетираните са започнали да съжителстват с партньора си на възраст между 14 и 18 години, а над 63 на сто - след като са навършили 18 години.

Образованието се оказва най-важният фактор, който влияе на възрастта за ранно съжителство, посочи Крумова, пише БТА.

Бедните роми и тези, които живеят в лоши условия, създават семейства по-рано. Тенденцията е семействата да се създават от младите хора, а не от техните родители, а заплащането на зестра среща неодобрение в значителна част от ромската общност.

Според анкетата намалява броят на семействата, в които съжителстват представители на няколко поколения за сметка на малките семейни домакинства.

Центърът "Амалипе" работи върху превенцията на ранните бракове в ромските общности от десет години, отбеляза Крумова. Тя каза, че процесът на осъвременяване на семейните отношения сред ромите е бавен, но резултати има.

Като пример Крумова посочи, че ранните бракове в района на Павликени през 2009 година са били 18, а през 2015 година - четири.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 7 години

Естествено, че не се женят, ни рано, ни късно. Знаете ли една самотна майка колко повече помощи получава, а? А и спрете да наричате тия панаири, които правят брак. Това не е официално регистриран граждански брак. Те си правят само някакви си местни купони, но официално пред държавата брак няма, точно с цел жената да е самотна майка.

15

Анонимен

преди 7 години

в пазарджик такива семейств няма повечето са в германия франция прибират се с пари българите пред тях са никои и работят денонощно на стрната си не се доверяват и нищо хубаво не очакват.те са се европизираха .а българите се байганизираха на глад и мизерия и да служат на продажниците седайки на този сайт

14

смЕх

преди 7 години

Ха-ха-ха образование и ром как звучи само и не се женели ами не се женят само дето се развъждат и "самотните " майки лапат ли лапат помощи,а "угрижените" бащи къркат загрижени за пустото това образование.

fallback