Снимка: Reuters, архив
fallback

Месец преди старта на президентската кампания ГЕРБ е първа политическа сила като за управляващите биха гласували 25.4% от българите. Това показват данните от национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено през септември.

БСП е втора политическа сила с електорален дял от 15.3%. Реформаторите са трети, като обединението има подкрепата на 6% от избирателите.

Oще по темата

ДПС и ПФ са изравнени позиции, с по 4.5%, а АБВ получава 3% от вота на тези, които имат право на глас.

С тези електорални резултати всички споменати по-горе политически формации могат да попаднат в следващ парламент, ако изборите се провеждаха в началото на септември, коментират социолозите.

Предстоящите президентски избори са много важни за страната според 61% от българите. Най-често така мислят избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ПФ.

Едва 38% от българите обаче са на мнение, че президентските избори са много важни лично за тях.

Според социолозите това предполага ниска избирателна активност на вота на 6 ноември.

Малко повече от половината от имащите право на глас българи заявяват твърдо намерение да отидат до урните.

Делът на изразилите желание да гласуват на референдума е по-нисък с около 10 пункта.

Тепърва ще става ясно какъв може да е ефектът и от вот две в едно - президентски избори и референдум. Очаква се сериозна кампания не само за президентските избори, но и за референдума.

Най-много желаещи да гласуват за президент има в селата, а най-малко – в столицата.

Готовността за гласуване нараства сред по-възрастните респонденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

БАБА КУНА

преди 7 години

25-ТЕ ПРОЦЕНТА НА ГЕРБ СА НА ОСНОВАТА НА ФАЛШИФИКАЦИЯТА НА ЦВЪКИ КРИВОГЛАВИЙ. РЕАЛНО ЗА ГЕРБ ГЛАСУВАТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ПРОЦЕНТА ОБЛАЖИЛИ СЕ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА МУТРИНСКАТА ПАРТИЯ.

109

Goddess Rhеa

преди 7 години

БЛАГОСЛОВЕНА ПОДКРЕПАза- Българския Народ- Българската Армия- Българския Президент- Българското Правителство- Европейския Съюз и НАТОХубава вечер, Приятели миряни,ПОЖЕЛАЙТЕ СИ НЕЩО ПРЕКРАСНО !аз съм тук и ви пазя------Goddess Rhea

108

Ти си тъп 152..

преди 7 години

Играта е много добре измислена:Гоце цака Позитанци със техното асо-Ореха, в полза на Калфата и той излиза на балотаж.ГЕРБ-пуска Д.Митов или Н.Младенов за президент ....итака се изправят ВЪНШЕН МИНИСТЪР ---СРЕЩУ ВЪНШЕН МИНИСТЪР!РАЗЛИКАТА Е САМО ВЪВ ВЪЗРАСТТА..../в полза на ГЕРБ/ТАРИКАТСКО , НАЛИ...??!!

fallback