Около 10% от млечната продукция се изнася зад граница, като основно експортираме бяло саламурено сирене. Това съобщи Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България по време на първия национален събор "Млечни път на България през вековете".
По думите му сред основните пазари са както страните ЕС, така и държави като САЩ, Йордания и Ливан. Според него имитиращите продукти, които понякога стигат и до външните пазари подкопават доверието в българските млечни продукти там.
Зоров припомни, че за сирене от мляко цената в магазина е нормално да е около 10 лв. Той обясни, че по стандартите, за 1 кг сирене трябват 7 л мляко, като цената на суровината е 0.60-0.65 лв. за литър и допълни, че мляко с нужното качество, което се внася от ЕС излиза по 0.75 лв. Браншовикът призна, че има недостиг на качествено мляко.
"Само в определени периоди от годината има излишък, но тогава суровината не отговаря на показателите за направа на качествено сирене и кашкавал по БДС", обясни Зоров. За това, по думите му, около 10% от преработеното мляко и 25 на сто от висококачественото е внос от ЕС.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
20
Анонимен
преди 7 годинипредседателя на млечния картел все да вдига шум , значи ще вдигат сиренцето пак . Това където го продават в магазина за сирене не трябва да струва повече от 3-4 лв. , тия 7 кила мляко къде ги видя и патките на село знаят че дори и в скъпите сирена не слагат повече от 5 , а пък след като цяла година изкупуват млякото на 25-30 ст. е малко нагло да разправяш че даваш 60-65 . Ако даваха толкова пари за литър България щеше да е пълна с крави .
19
Анонимен
преди 7 годиниДо БГдай адрес за поръчване :-)
18
БГ
преди 7 годиниНа село се изкупува млякото на 0,30ст къде ги видяхте тези 60-70 ?И Баба ми си прави сирене и го продава на 5лв килото