Снимка: архив, Булфото

Два милиона и половина ще даде Националната служба за охрана за два нови бронирани автомобила. Това е обществената поръчка, която е обявила НСО.

Според изискванията те трябва да са бензинови, над 482 конски сили, дължината да е над 5,2 метра, с автоматична, шестстепенна скоростна кутия. Кола, която за под 8 секунди успява да се изстреля до 100 км в час, с разход на гориво под 18 на сто, което означава да е икономична като за такава кола. На тези условия отговоря модел на германска марка. Струва 685 000 долара, цената и параметрите го правят най-вероятният печеливш в поръчката на НСО.

Блиндираната кола "A8 Security" е обвита в стомана, титан и кевлар, което я прави непобедима срещу мощните огнестрелни оръжия. Тя може също да осигурява защита срещу пожар и химически нападения. Двигателят е W12 (12 цилиндъра, бензин) 450 конски сили. Може да ускорява от нула до 100 километра в час за по-малко от 5 секунди.

Колкото е по-слаб един режим и има проблеми с местното население, толкова са по-сигурни, скъпи и бронирани автомобилите, коментира експертът по сигурността Николай Радулов пред BTV.

На всички наши държавници са им необходими такива автомобили, които да издържат на химически атаки, снайпер и други нападения. Кръгът на охрана на НСО не е само в държавниците и държавната власт, а е доста разширен, и на всички са необходими коли с най-висока степен на защита в света, заяви бившият служител на НСО Николай Марков.

"Избори в България се правят с луксозни стоки, които се показват пред очите на бедните хора. Не знам дали си представяте какво представляват 20 или 30 автомобила на НСО в кортеж, които влизат в едно българско село, когато отива държавен глава. Всички изпадат в абсолютен респект, дори тези, които го нямат и са плюли – просто замръзват, защото това е впечатляващо да го видите на село", коментира още той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase