Снимка: архив Bulphoto
fallback

По закон при покупка на жилище нотариалният акт трябва да бъде вписан в Имотния регистър и в срок до три дни документите да бъдат проверени и върнати на собственика. Зрители на Bulgaria ON AIR сигнализираха за проблем. Оказа се, че техническата обработка на документите се бави с около 15 дни.

Зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева каза, че няма хаос в Агенцията по вписвания, но има забавяне и то само в региона на София при обработката на документите при подписване на сделките.

"Това е една тенденция от миналата година и тя може би се дължи на феномена КТБ, може би на новата политика на банките, но сделките в София се увеличиха и вписванията в сравнение с 2013 година са два пъти повече", коментира Вергиния Мичева-Русева в предаването "България сутрин". "Има забавяне понякога във Варна и в Пловдив, но там успяваме да регулираме", допълни тя.

"Сега работим с по-малко хора - 36 за района на София, но реално 21 човека извършват вписванията в електронната система", посочи Вергиния Мичева-Русева.

На въпрос дали не е необходима законодателна промяна, зам.-министърът на правосъдието отговори, че трябва да се използват електронните технологии - нотариусите да изпращат цялата информация в Имотния регистър, като тази информация бъде верифицирана.

"Надявам се през 2018 година с европейски средства по програма "Добро управление" да се случи надграждане на Имотния регистър, за да могат хората да получават по-бързо документите си обратно", заяви тя.

Вергиния Мичева-Русева каза, че не трябва да има паника, няма шансове за злоупотреби.

"Важно е имотът да бъде чист и да е ясно неговото състояние преди да се сключи сделка", заключи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback