Снимка: архив, Булфото
fallback

Всеки четвърти бездомник у нас има диплома за висше образоване, въпреки че рядко я пази. Хората, които преживяват като клошари, обикновено са между 50 и 65-годишни и напук на традиционните представи за тях най-често са работили висококвалифицирана работа, която обаче вече не е актуална. Това сочи изследване на организацията "Градски номади", цитирано от "Телеграф".

Обикновено класическият бездомник у нас е вишист или среднист около 60-те, с професионална квалификация и доскорошна постоянна работа. Най-често е разведен и без деца. Именно поради последната причина и няма къде да отседне в случай на нужда.

Организацията е направила проучване между повече от 1000 подобни хора, за да установи, че статистиката крие истинските данни за това кой е бездомен у нас. В момента по данни на НСИ бездомниците в България са около 1370.

Според организацията обаче към това число трябва да бъде прибавена още една нула. По техни данни у нас има около 20 000 хора без дом, които нямат препитание. При това основният им проблем се състои в това, че те не могат да се явят на интервю за работа, след като нямат постоянен адрес.

Другият парадокс се състои в това, че хората без дом се стесняват да се явят на интервю за работа, без да са се изкъпали. В същото време обаче заради липсата на дом те не разполагат с баня.

"Имало е случаи, когато хора, живеещи на улицата и с премръзнали крайници, не могат да бъдат приети в болница поради липсата на настоящ адрес", разказват от "Градски номади".

По същата причина държавата им отказва и социални помощи. Хората, които изпадат в подобна ситуация обикновено са с богата биография като артисти, преподаватели и библиотекари. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

tres1

преди 6 години

дори и в двадесет и първи векНима в очите ти съм просякиня?срамуваш се да поговориш с менОбратно връщам твойта милостиняи знай - ще легна гладна този ден.Не прося милост, бедността не крияклошар съм, нама как, не върша грях".Товая прочетох, щях да се убияучителката вече не видях.Това преписах за онези от вас, които имат малко съвест и по темата глаголстват просто ей така...да си докажат, че и те са нещо, но има време - когато поодъртеят ще го разберат, но вече ще е доста късно.

61

tres1

преди 6 години

дар голям от менУсетих зад гърба си, че пристигаизсипах кофата с *** завчаси без дори главата да повдигнаприбрах се бързо на бегом у нас.В кашончето бях сложил 300 евро,кафе, парфюм, кутия с шоколадВълнувах се и бе ми малко нервно,но в себе си се чувствах много млад.Закусих и полегнах на дивана,на входната врата се позвъниизлязох да отворя - никой няма...Пред прага плик, кашончето в страни.Не те ли учих драги Божидаре,че всяка работа краси човек,дори и бедността от бога дар е

60

tres1

преди 6 години

- познах я по гласабе моята учителка любимав последния гимназиален клас.Заместваше почти една годинабях влюбен в нея. Слушах я в захлас.Цял ден на работа за нея мислих-учителката станала клошар.В бюрото нещо търсех, нещо чистехбях стянял ученикът Божидар.Не бе познала в мене ученикасамият аз бях доста променен-солиден, тежък, лика и приликас мастит,афторитетен бизнесмен.На заранта я чаках много раноПрекрасно утро. Неработен ден.В *** ми на дъното прибранолежи кашонче-дар ...

fallback